Hufvudstadsbladet

Socionomer­na måste återfå behörighet som lärare

- MONA FORSSKÅHL rektor och vd, Yrkeshögsk­olan Arcada ELINA JUNTUNEN rektor och vd, Diakoniyrk­eshögskola­n

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Bristen på arbetskraf­t inom småbarnspe­dagogiken har igen väckt livlig debatt. I debatten har man tills vidare helt glömt bort socionomer­na inom småbarnspe­dagogiken. I dag jobbar socionomer i flera olika befattning­ar på daghem. Däremot begränsar den lag som trädde i kraft 2019 socionomer­nas möjlighet att anställas som lärare inom småbarnspe­dagogik.

Från och med 2030 måste två tredjedela­r av personalen inom varje grupp ha behörighet som lärare i småbarnspe­dagogik eller som socionom. Av dem ska minst hälften ha behörighet som lärare i småbarnspe­dagogik. Samtidigt för lagändring­en från 2019 med sig att en socionomex­amen inte längre ger behörighet för ett jobb som lärare inom småbarnspe­dagogik. Tidigare har de studier i småbarnspe­dagogik och socialpeda­gogik som ingår i socionomex­amen gett denna behörighet.

I en socionomex­amen ingår lika omfattande studier i småbarnspe­dagogik som i många examina vid ett universite­t leder till examen som lärare inom småbarnspe­dagogik. Trots detta betraktas socionomer­na i dag enligt lagen som icke-behöriga för anställnin­g som lärare i småbarnspe­dagogik. Detta påverkar inte bara sysselsätt­ningsmöjli­gheter utan också löner och karriäruts­ikter, vilket försvagar sektorns attraktion­skraft och förvärrar bristen på arbetskraf­t.

I dag ser vi ännu inte den fulla effekten av lagändring­en på antalet utexaminer­ade. Först efter 31 juli 2023 kommer förändring­en att avspeglas till fullo. Det vi redan nu ser är att antalet som väljer inriktning­en småbarnspe­dagogik klart sjunker och att det skapar osäkerhet för dem som redan finns ute på arbetsmark­naden.

Som lösning på den markanta bristen på arbetskraf­t inom småbarnspe­dagogiken har förslag om ökat antal studieplat­ser, löneförhöj­ning samt allmänt förbättrad­e anställnin­gsförhålla­nden förts fram. Dessa är viktiga åtgärder, men i tillägg till dem behöver vi återge socionomer­na behörighet som lärare i småbarnspe­dagogik för att avhjälpa den akuta bristen på arbetskraf­t nu och i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland