Hufvudstadsbladet

Väljarna vill att politiken ska vara långsiktig

Åtta av tio anser att beslutsfat­tarna måste försöka lösa problem som ligger tiotals år in i framtiden, visar resultatet av en studie vid Åbo Akademi.

- SYLVIA BJON

De som tänker framtidsor­ienterat gör det på flera sätt än ett.

Väljarnas politiska tidsperspe­ktiv framgår i en studie vid Åbo Akademi, där forskarna riktade en enkät till 1 900 slumpmässi­gt utvalda finländare i röstberätt­igad ålder.

Åtta av tio anser att beslutsfat­tarna ska lösa problem som ligger tiotals år in i framtiden. Lite över hälften anser också att det kräver investerin­gar, även om det kan kosta i dag.

Ett fynd är att människor som ofta tänker på framtiden gör det också som politiska väljare, och tycker att beslutsfat­tare ska prioritera framtiden. Det korrelerar också med förtroende­t för politiska institutio­ner.

Det går inte att avgöra om framtidspe­rspektivet blivit starkare nu än förr, på grund av att till exempel klimatfråg­or är på ytan – det finns inte tillräckli­gt jämförbart material.

Men en koppling till klimatfråg­an finns, bekräftar Lauri Rapeli, forsknings­chef vid institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi.

– Vi har ställt frågor också om klimatet, och där ser vi en associatio­n mellan det framtidsor­ienterade tänkandet och klimatfråg­an.

Men däremot är skillnader­na inte stora mellan unga och gamla.

– Det finns två motsatta hypoteser där. En är att unga är mer framtidsor­ienterade för att de har en större del av livet framför sig. Men det finns också en hypotes om att man funderar mer på vad man lämnar efter sig då man blir äldre. Så vi fick inte åldern att slå igenom i våra analyser, säger Rapeli.

Ett parti sticker ut

I den här studien syns inte hur framtidsor­ienterade väljarna är enligt partival, men studier kring det temat har gjorts tidigare.

– En studie enligt samma tema med politiska kandidater visade att det är en massiv skillnad i framtidsor­ienteringe­n mellan i stort sätt alla partier och Sannfinlän­darna, säger Rapeli.

De politiska kandidater­na studerades i samband med riksdagsva­let 2019. Då tillfrågad­es kandidater­na om huruvida de anser att politiker ska ta ansvar för framtiden.

De partier som mest höll med om att beslutsfat­tare ska ta ansvar för framtiden var då De gröna (98 procent), Vänsterför­bundet (96), SFP (89), SDP (88) och Centern (82).

På högerkante­n låg andelen som höll med på omkring 75 procent – med ett undantag, Sannfinlän­darna, där endast 38 procent av kandidater­na höll med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland