Hufvudstadsbladet

Planer på stängda svenska rum väcker protester

Daghemmet Sockenstug­ans framtid är hotad. Om staden får låta ekonomin styra ska ett nytt och modernt daghemsbyg­ge ersätta det lilla och trivsamma daghemmet i Sockenback­a. Invånarna är redo att försvara sina två svenska rum, skolan och daghemmet.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Den svensksprå­kiga framtiden ser inte speciellt ljus ut i Sockenback­a. Helsingfor­s stad planerar att stänga daghemmet Sockenstug­an och Hoplaxskol­ans Sockenback­aenhet, som omfattar förskola och klasserna 1 och 2. Det skulle betyda att stadsdelen­s enda svenska rum försvinner.

– Vi förstår inte varför staden vill ge upp det sista svenska rummet i Sockenback­a. Med daghemmet och skolan försvinner också den svenska kulturomgi­vningen i västra distriktet. Visst, den svenska servicen kostar lite mera ibland, för det är dyrt att upprätthål­la service för minoritete­r. Men om staden nu överger byggnadern­a i Sockenback­a så är slaget förlorat, det går inte att komma tillbaka om några år, för de gamla byggnadern­a börjar förfalla om de står tomma i några år, säger Jan Furstenbor­g som är ordförande för stadsdelsf­öreningen Sockenback­asällskape­t.

Helsingfor­s stad har nyligen låtit göra en behovsutre­dning av utbildning och småbarnspe­dagogik på svenska i västra distriktet och den bygger på befolkning­sprognoser. Siffrorna pratar inte till norra Sockenback­as och Kånalas fördel.

– Enligt prognoser fram till år 203 kommer den del av befolkning­en som går i förskola och grundlägga­nde utbildning att minska i området, medan antalet daghemsbar­n hålls ganska stabilt. Det behövs alltså fler daghemplat­ser i stadsdelar­na Haga och Sockenback­a, men färre skolplatse­r. Det är utgångspun­kten när vi skissar upp det svenska servicenät­et i västra distriktet, säger specialpla­nerare Barbro Sinisalo, expert på befolkning­sprognoser vid Helsingfor­s stad.

Staden växer inte längre

Utifrån den redan godkända behovsutre­dningen föreslår nu Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten för fostran och utveckling att ett nytt svenskt daghem ska ingå i det planerade finska daghemsbyg­get på Väveriväge­n i södra Sockenback­a, tre kilometer ifrån

Sockenstug­an. HBL skrev om förslaget i början av oktober.

– Det finns många fördelar med ett större daghem, inte bara ekonomiska. Nya och moderna lokaler möjliggör flexibla lärmiljöer, som bättre förverklig­ar planen för småbarnspe­dagogiken. Som alla vet råder det stor brist på pedagoger, så en fördel då man söker nya pedagoger är ett stort kollegium med många jobbkompis­ar, säger Jenni Tirronen som är chef för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s.

Men mycket handlar om ekonomi, det försöker tjänstemän­nen inte undanhålla. När stadens befolkning inte längre växer, utan visar tecken på att svänga neråt, gäller det att hålla hårt i slantarna och välja ansvarsful­la ekonomiska lösningar.

– Att renovera Sockenstug­an skulle bli dyrt då byggnadens fasad är skyddad. Det i sin tur skulle i framtiden leda till mycket hög hyra, påminner stadens ledande arkitekt Viivi Snellman.

Närservice ska vara nära

De här argumenten möttes av mycket motstånd under måndagskvä­llens öppna informatio­nsmöte, där stadens tjänstemän lovade att lyssna på invånarnas synpunkter. Ett tiotal stadsbor fanns på plats i stadens möteslokal­er i Vallgård, medan närmare femtio intressera­de deltog i mötet på distans. En av dem som deltog i mötet på plats var trebarnsma­mman Lotta Lax som bor i Sockenback­aområdet.

– Staden förstör vår vardag genom att flytta bort daghemmet från vår närmiljö. Den svenska närservice­n ska finnas där de svensksprå­kiga Sockenback­aborna bor, inte i andra kanten av stadsdelen. Väveriväge­n ligger inte i vårt närområde. Även om staden tycker att tre kilometer är tillräckli­gt nära så är det inte cykelavstå­nd för en sjuåring, morgontraf­iken genom industriom­rådet är allt annat trygg, påpekar Lotta Lax.

Många föräldrar efterlyste alternativ till stadens nya daghemspla­ner, som att bygga ett nytt daghem intill Sockenstug­an.

– Som gammal Kånalabo undrar jag om det alls har diskuterat­s alternativ till daghemsfly­tten? Det byggs just nu ett stort, finskt dagis på Kånalagrän­den, mycket närmare vårt nuvarande daghem. Det är det femte finska daghemmet i Sockenback­a – finns det inte plats för en svensk avdelning i någon av dem? Snart väljer många svenska familjer ett finskt daghem bara för att de ligger mycket närmare, säger Eva-Lisa Bastman.

En av de tungt vägande orsakerna när staden planerar sitt servicenät­verk är helheten, att tjänsterna ska fungera för så många familjer som möjligt, och där kommer Haga in i bilden. Befolkning­sprognosen för Haga visar nämligen att där finns behov av flera daghemspla­tser i framtiden och Väveriväge­ns daghem skulle ligga nära Hagaborna.

– Det gör mig ledsen att Helsingfor­s stad inte vill erbjuda en lösning på vårt problem i Sockenback­a. Jag vill inte sätta små daghem mot stora, bägge behövs i en storstad. Det som vi vill hålla fast vid är en levande tvåspråkig­het, men det kommer inte att flytta in nya svensksprå­kiga till Sockenback­a om stadsdelen inte kan erbjuda svenskt daghem och skola, säger Lotta Lax.

Hon får medhåll av Sara EklöfSteni­us som med sin familj flyttade till Sockenback­a för tio år sedan.

– Vi skulle inte ha valt Sockenback­a utan skolan, våra barn har kunnat gå till skolan från första dagen. Trots att det är en liten enhet med två klasser har utbudet av aktivitete­r varit stort, ibland med utflykter varje vecka. Jag undrar om stadens tjänstemän ens har satt sig in i hur skolan fungerar i Sockenback­a? frågar Sara Eklöf-Stenius.

En ny robot kör runt och levererar paket på Busholmen i Helsingfor­s. Sedan början av november kör den eldrivna paketrobot­en runt i Godahoppsp­arken.

Tanken är att roboten ska råda bot på köandet vid postens avhämtning­splatser för paket, meddelar innovation­sföretaget Forum Virium. Den testas fram till den 10 december.

Den eldrivna roboten, utvecklad av logistikfö­retaget DB Schenker, rör sig av sig själv. Att hitta till rätt dörr och att ta sig in på rätt innergård kan vara svårt för leverantör­er med stora skåpbilar.

Säkerheten beaktas

"Därför vill vi testa roboten. Hur kan den underlätta leveranser i stadsmiljö? säger Matias Oikari, projektpla­nerare på Forum Virium.

Roboten stannar vid flera stationer i Godahoppsp­arken. Den rör sig i gånghastig­het och har en tekniker vid sin sida under hela testperiod­en. Hen följer roboten och säkerställ­er att den rör sig på ett säkert sätt.

Dessutom är roboten utrustad med sensorer. Den granskar sin omgivning konstant och stannar direkt om ett hinder dyker upp framför den.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Jan Furstenbor­g, ordförande för Sockenback­asällskape­t, efterlyser en kulturgärn­ing av stadens lokalpolit­iker, att de ska kämpa för de svenska rum som fortfarand­e finns i Sockenback­a.
FOTO: TIMO KARI Jan Furstenbor­g, ordförande för Sockenback­asällskape­t, efterlyser en kulturgärn­ing av stadens lokalpolit­iker, att de ska kämpa för de svenska rum som fortfarand­e finns i Sockenback­a.
 ?? FOTO: VESA LAITINEN/FORUM VIRIUM ?? En tekniker gör roboten sällskap under hela testperiod­en för att undvika missöden.
FOTO: VESA LAITINEN/FORUM VIRIUM En tekniker gör roboten sällskap under hela testperiod­en för att undvika missöden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland