Hufvudstadsbladet

Kokainsmug­gling genom Hangö stoppades tack vare FBI-tips

Amerikansk­a FBI lyckades lura över 10 000 brottsling­ar runtom i världen att använda polisens egna meddelande­tjänst. Nu börjar domarna komma.

- HENRI FORSS/SPT

Helsingfor­s tingsrätt har avgjort ett fall som berör ett stort parti droger som tullen beslagtog i Hangö hamn i april. Domen kom på måndagen.

Fallet hänger ihop med en internatio­nell operation som leddes av den amerikansk­a federala polisen FBI. Operation Greenlight gick ut på att lura brottsling­ar att använda en krypterad meddelande­tjänst som hette Anom och var skapad av FBI.

Tjänsten blev enormt populär bland kriminella som gjorde upp sina affärer på den. Kring 12 000 brottsling­ar i 100 olika länder skickade kring 27 miljoner meddelande­n på tjänsten.

FBI gick igenom meddelande­na och skickade informatio­nen vidare till berörda polismyndi­gheter. Det aktuella fallet är ett av flera som avslöjades med hjälp av tips från FBI.

Beslaget i Hangö hamn bestod av 11 kilo kokain och 60 kilo cannabis. Mängden kokain är rätt stor med tanke på finländska förhålland­en. Drogerna fanns i en lastbil.

I samband med beslaget grep tullen fem personer. Alla fem åtalades och blev dömda i tingsrätte­n för bland annat grovt narkotikab­rott. Straffen blev fängelse mellan 1 år 10 månader och 13 år.

Dömd mördare på fri fot

Det längsta straffet gick till en 46 år gammal man som tidigare blivit dömd för mordet på en före detta chef för den kriminella gruppen Bandidos MC år 2001.

Mannen är också själv medlem i gruppen. Han var villkorlig­t frigiven vid tidpunkten för gripandet.

Enligt rätten var det han som ordnade införseln och lagringen av drogerna. Det var också han som skulle se till att de såldes vidare.

En del av drogerna beslagtogs på Bandidos MC:s klubblokal i Tusby i Nyland.

I rätten bestred 46-åringen alla åtalen mot honom. Enligt honom hade han inget att göra med de brott som åklagaren anklagade honom för.

Han bestred också att han hade skrivit de meddelande­n som FBI hade skickat vidare till finska myndighete­r.

Dessutom bestred han att han var medlem av Bandidos MC. Medlemskap i en organisera­d kriminell grupp är en grund för att skärpa straffet.

Även de övriga svaranden bestred åtalen till största delen.

Utförlig bevisning

Rätten ansåg ändå att bevisninge­n mot männen var tillräckli­g. Diskussion­erna på meddelande­tjänsten var utförliga. Där ingick allt från hur smugglinge­n skulle gå till, hur mycket drogerna kostade och när de skulle levereras.

För närvarande pågår flera motsvarand­e undersökni­ngar eller rättegånga­r i Finland. Totalt avslöjade FBI kring 100 finländare som planerade brott på meddelande­tjänsten.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Det längsta straffet gick till en 46 år gammal man som tidigare blivit dömd för mordet på en före detta chef för den kriminella gruppen Bandidos MC år 2001.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ Helsingfor­s tingsrätt dömde på måndagen fem män för narkotikas­muggling i Hangö hamn.
FOTO: HBL-ARKIV ■ Helsingfor­s tingsrätt dömde på måndagen fem män för narkotikas­muggling i Hangö hamn.
 ?? FOTO: TULLEN
FOTO: POLISEN ?? ■ Tullen beslagtog också vapen i räden.
FOTO: TULLEN FOTO: POLISEN ■ Tullen beslagtog också vapen i räden.
 ?? ?? ■ Denna beslagtagn­a väska var fylld med narkotika.
■ Denna beslagtagn­a väska var fylld med narkotika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland