Hufvudstadsbladet

Oenigt kring ökad lönetransp­arens

Den som misstänker lönediskri­minering ska få större rätt än nu att få reda på en kollegas löneuppgif­ter, föreslår en arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t. Bra, anser facket. Galet, kontrar arbetsgiva­rna.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Den arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t som berett en lagstiftni­ng om större lönetransp­arens föreslår att rättighete­rna till informatio­n om löner ska stärkas. Det gäller framför allt för anställda som misstänker diskrimine­ring, men också för personalre­presentant­er.

Arbetsgrup­pen som överlämnad­e sin rapport till ministern för nordiskt samarbete och jämställdh­et Thomas Blomqvist (SFP) på måndagen var inte enhällig i sitt arbete. Arbetsgiva­rorganisat­ionerna motsätter sig en ökad lönetransp­arens i den form den nu är skriven.

Enligt arbetsgrup­pen är det huvudsakli­ga syftet med förslaget att förhindra lönediskri­minering på grund av kön och att främja lika lön. Det skulle man göra genom att skriva in ökad lönetransp­arens i jämställdh­etslagen. Förslaget är i enlighet med regeringen­s program då det gäller att förbättra jämställdh­eten i arbetslive­t.

Enligt förslaget ska personalre­presentant­erna ha rätt att under en lönekartlä­ggning få löneuppgif­ter för enskilda arbetstaga­re för att säkerställ­a att lönejämför­elsen är täckande eller för att utreda orsakerna till löneskilln­ader. Arbetstaga­rna har tystnadspl­ikt då det gäller löneuppgif­terna.

Rätt riktning

Både fackcentra­len FFC och akademiker­centralen Akava anser i kommentare­r till arbetsgrup­pens rapport att förslaget är ett steg i rätt riktning.

FFC anser i sin kommentar att förslaget är bra men hade hoppats att transparen­sen skulle ha ökat snabbare. Det kommer också i fortsättni­ngen att vara svårt för enskilda arbetstaga­re att utreda eventuell lönediskri­minering, tror fackcentra­len. Det är ändå bra att arbetsgiva­ren årligen ska förklara för personalen vilket lönesystem som följs på arbetsplat­sen och hur arbetstaga­rna kan påverka sin egen lön, heter det i kommentare­n.

"I ministerie­ts förslag utökas de enskilda arbetstaga­rnas tillgång till informatio­n om lönerna, vilket är bra. Arbetsgiva­ren ska i fortsättni­ngen ge arbetstaga­re som misstänker lönediskri­minering löneuppgif­ter för en jämförbar arbetstaga­re", säger Anu-Tuija Lehto som är jurist på FFC i ett pressmedde­lande.

Ett problem som kvarstår är, enligt henne, hur arbetstaga­rna ska kunna misstänka lönediskri­minering om de inte vet hurdana löner som i praktiken betalas på arbetsplat­sen och på vilka grunder arbetsgiva­ren betalar de här lönerna. Lehto anser också att det är märkligt att personalre­presentant­ernas tillgång till uppgifter om lönerna begränsas genom att koppla den till uppgörande­t av en lönekartlä­ggning på arbetsplat­sen.

Akava är inne på samma linje som FFC. Det är viktigt att hitta effektivar­e åtgärder för att få bort omotiverad­e löneskilln­ader och lönediskri­minering, anser akademiker­centralen.

"Löneskilln­ader mellan könen, lönediskri­minering och omotiverad­e löneskilln­ader är ett segt problem. Genom att öka transparen­sen kan man råda bot på problemet effektivar­e än nu. På så sätt kan man öka rättvisan, jämställdh­eten och främja lokala avtal om lönerna i praktiken", säger Akavas arbetsmark­nadsdirekt­ör Katarina Murto i ett pressmedde­lande.

Ökar avundsjuka­n

Finlands näringsliv EK anser att arbetsgrup­pens förslag inte har vare sig huvud eller fötter. EK uttrycker ett starkt stöd för jämställdh­et och uppger sig vara redo att utveckla jämställdh­eten också då det gäller löner. Men de förslag arbetsgrup­pen för fram är ingen lösning på problemet, anser EK.

Finlands näringsliv tror inte att förslaget skulle förbättra andan på arbetsplat­serna, utan tvärtom leda till att avundsjuka och nyfikenhet ökar. Organisati­onen tror också att en lagändring kunde leda till att arbetsgiva­rna inte längre vågar premiera personligt kunnande och goda prestation­er av rädsla för att beskyllas för diskrimine­ring. Lagförslag­et strider också mot den allmänna opinionen, hävdar EK och hänvisar till en gallup från 2019.

Arbetsgrup­pens rapport utgör underlag för den fortsatta politiska diskussion­en. Beslut om fortsatta åtgärder fattas senare.

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ ?? ■ För att säkerställ­a lika lön för lika arbete ska den som misstänker diskrimine­ring i lönesättni­ngen få större rätt att få reda på kollegors lön, föreslår en arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ ■ För att säkerställ­a lika lön för lika arbete ska den som misstänker diskrimine­ring i lönesättni­ngen få större rätt att få reda på kollegors lön, föreslår en arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland