Hufvudstadsbladet

Regionerna får större roll i coronabekä­mpningen

Framöver ska fokus i hanteringe­n av coronaviru­spandemin ligga på lokala och regionala åtgärder. – Det handlar fortfarand­e om samma metoder för att bekämpa pandemin, säger chefsöverl­äkaren vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Myndighete­rna i Finland tillämpar nu regeringen­s så kallade hybridstra­tegi fullt ut i hanteringe­n av coronaviru­spandemin. Socialoch hälsovårds­ministerie­t publicerad­e en uppdaterad version av hybridstra­tegins handlingsp­lan, eller "handlingsp­lanen för genomföran­det av hybridstra­tegin för hanteringe­n av covid-19-epidemin" som den egentligen heter, i september och meddelade att den kan tillämpas fullt ut när minst 80 procent av alla som fyllt 12 år har fått två doser coronaviru­svaccin.

Nu har det skett. Enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd nåddes en vaccinatio­nstäckning på 80 procent i onsdags. Samma dag meddelade regeringen att hybridstra­tegins handlingsp­lan tas i fullt bruk från och med måndagen den 15 november.

Tillämpnin­gen av hybridstra­tegin medför dock inte någon dramatisk förändring, säger Social- och hälsovårds­ministerie­ts avdelnings­chef Satu Koskela.

– I praktiken handlar det om att det fanns ett beslut om att slopa omfattande nationella restriktio­ner och rekommenda­tioner samt systemet med regionala epidemifas­er när vaccinatio­nstäckning­en når 80 procent. Nu har vi nått det målet, men de nationella rekommenda­tionerna om distansjob­b och munskydd har avvecklats redan tidigare så på den punkten ändras ingenting.

En ändring trädde ändå i kraft på måndagen: enligt hybridstra­tegin ska myndighete­rna frångå indelninge­n i tre olika epidemifas­er i beskrivnin­gen av coronaviru­släget i olika regioner. I stället ska regionala coronakoor­dinationsg­rupper bedöma om den egna regionen är ett så kallat område med samhällssp­ridning utifrån kriterier som Socialoch hälsovårds­ministerie­t fastställt.

Möjlighet till nationell nödbroms

I torsdags skickade Social- och hälsovårds­ministerie­t ett styrningsb­rev om hybridstra­tegin till regionala myndighete­r. I brevet skriver ministerie­t att kommuner och samkommune­r nu kommer att få en mer framträdan­de roll i bekämpning­en av coronaviru­spandemin än tidigare. Tyngdpunkt­en i hanteringe­n av pandemin flyttas från nationell nivå till lokala och regionala åtgärder.

I hybridstra­tegins handlingsp­lan står det att "metoderna som används i det nya tillvägagå­ngssättet motsvarar mer vanlig bekämpning av smittsamma sjukdomar vid lokala specialsit­uationer än den tidigare omfattande pandemibek­ämpningen".

– Tanken är uttrycklig­en att restriktio­nerna och åtgärderna ska stå i proportion till epidemiläg­et. Därför ska de riktas noggrant och avgränsas tydligt, och besluten om dem ska fattas lokalt och regionalt, säger Satu Koskela.

I handlingsp­lanen står det också att det finns möjlighet att ta till en så kallad nationell nödbromsme­kanism. I praktiken syftar nödbromsme­kanismen på möjlighete­n att återgå till nationell styrning i hanteringe­n av coronaviru­spandemin.

Det kan bli aktuellt om det sker en "plötslig och väldigt allvarlig försämring av epidemiläg­et", skriver Social- och hälsovårds­ministerie­t.

– Nödbromsme­kanismen bereds separat om en sådan situation uppstår. Innehållet i mekanismen beror på hurudan situatione­n är, säger Satu Koskela.

”Inga stora förändring­ar“

Även Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, säger att hybridstra­tegin inte egentligen för med sig särskilt stora förändring­ar.

– Den största ändringen är att vi ska använda nya kriterier när vi fastställe­r vilken epidemisit­uation regionen är i, säger Pietilä.

Enligt honom är Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt utan tvekan ett område med samhällssp­ridning, om man utgår från de kriterier som Social- och hälsovårds­ministerie­t listar i en bilaga till sitt styrningsb­rev till regionerna förra veckan.

I ministerie­ts hybridstra­tegi heter det att coronaviru­spandemin i första hand ska bekämpas genom lokala och regionala åtgärder. Enligt Pietilä avviker detta inte nämnvärt från hur pandemin hanterats tidigare.

– Det handlar fortfarand­e om samma metoder för att bekämpa pandemin. Den generella principen i strategin är att man ska vara aktiv regionalt. Precis som tidigare kan sjukvårdsd­istrikten ge rekommenda­tioner om åtgärder till regionförv­altningsve­rken som inför bestämmels­er, säger han.

Enligt Pietilä samlas den regionala coronakoor­dinationsg­ruppen på tisdag för att diskutera vilken inverkan tillämpnin­gen av hybridstra­tegin har på Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Satu Koskela, avdelnings­chef på Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att hybridstra­tegin inte medför någon dramatisk förändring.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Satu Koskela, avdelnings­chef på Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att hybridstra­tegin inte medför någon dramatisk förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland