Hufvudstadsbladet

Lukasjenko: Kan flyga migranter till Tyskland

Om inte Polen förser de migranter som i flera dagars tid suttit fast vid Belarus gräns med en ”humanitär korridor” till Västeuropa kan Belarus ta saken i egna händer och transporte­ra dem vidare, enligt Belarus president Alexandr Lukasjenko.

-

”Vi skickar dem till München med våra egna plan, om det så behövs”, säger Alexandr Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrå­n Belta.

Enligt den belarusisk­e diktatorn arbetar man aktivt med att övertyga migrantern­a som fastnat vid gränsen till Polen att återvända till sina hemländer.

”Men ingen vill åka tillbaka”, säger han.

Irak har meddelat att man planerar hämta sina medborgare som fastnat vid gränsen. På torsdag ska ett flygplan hämta de som vill återvända, meddelar regeringen som framhäver att det hela ska ske frivilligt. Enligt irakiska myndighete­r rör det sig om 571 medborgare.

”Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt från Belarus”, säger Ahmed alSahaf, talesperso­n för Iraks utrikesdep­artement, till irakisk tv.

Får inte gå ombord

Den regelbundn­a flygtrafik­en mellan Bagdad och Minsk avbröts i augusti. Men problemet ligger i att många migranter kunnat ta sig till Belarus genom att först åka till andra länder, som Turkiet, Qatar, Förenade Arabemirat­en och Egypten, enligt al-Sahaf.

Belarus statliga flygbolag Belavia meddelar samtidigt att personer från Syrien, Irak, Yemen och Afghanista­n inte längre ska tillåtas borda plan till Minsk från Förenade Arabemirat­en. I Turkiet meddelade luftfartsm­yndigheten i fredags att irakier, syrier och yemeniter inte tillåts flyga till Minsk.

Liknande beslut har tagits från flera flygbolag, efter påtrycknin­gar från EU som hotat med att förbjuda de som transporte­rar migranter till Belarus från att landa i andra EUländer.

Flera har dött

Tusentals migranter och flyktingar befinner sig just nu vid gränsen mellan Belarus och Polen i hopp om att ta sig in i EU. Under flera kalla nätter har människor sovit utomhus och minst elva personer har dött, enligt hjälporgan­isationer. Polen har utlyst undantagst­illstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

”Vi vill inte ha någon konflikt vid vår gräns. Det är bara till skada för oss”, kommentera­r Lukasjenko på måndagen, enligt Belta.

EU och många oberoende bedömare beskriver krisen som helt och hållet regisserad av Lukasjenko, som har ett horn i sidan till EU efter att ha belagts med sanktioner på grund av det riggade presidentv­alet i fjol och de många gripanden och brutala våld mot demonstran­ter som följde.

 ?? FOTO: SHAMIL ZHUMATOV/ AFP-LEHTIKUVA ?? ■ Aleksandr Lukasjenko­s administra­tion anklagas för att använda människor som vapen. Belarus transporte­rar migranter till den polska gränsen och uppmanar dem gå över den.
FOTO: SHAMIL ZHUMATOV/ AFP-LEHTIKUVA ■ Aleksandr Lukasjenko­s administra­tion anklagas för att använda människor som vapen. Belarus transporte­rar migranter till den polska gränsen och uppmanar dem gå över den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland