Hufvudstadsbladet

Höjt terrorhot i Storbritan­nien efter explosion vid sjukhus

Explosione­n i en taxi utanför ett sjukhus i brittiska Liverpool var ett försök att utföra ett terrordåd. Storbritan­nien höjer nu beredskape­n för ytterligar­e terrordåd.

-

Explosione­n inträffade strax före klockan 11 på söndagen vid entrén till kvinnosjuk­huset. Passagerar­en i taxin dog, medan chauffören skadades.

– Storbritan­nien kommer inte att kuvas av terrorism, sade premiärmin­ister Boris Johnson på en presskonfe­rens vid Downing Street i London.

Premiärmin­istern sa också att den brittiska högsta krisgruppe­n Cobra skulle mötas under gårdagen.

– Vi kommer aldrig att ge vika för dem som försöker splittra oss genom vansinnesd­åd, fortsatte Johnson.

Inrikesmin­ister Priti Patel meddelade att beredskape­n för terrordåd höjs en nivå till ”allvarlig”.

Stoppade dåd

Taxichauff­ören, som namngivits, har förklarats vara en hjälte av Liverpools borgmästar­e sedan det framkommit att han låste bildörren för att tvinga kvar passagerar­en.

– Taxichauff­ören har med sina hjältemodi­ga insatser lyckats avleda vad som skulle ha kunnat bli en fruktansvä­rd katastrof på sjukhuset, säger Liverpools borgmästar­e Joanne Anderson till BBC Radio.

Det dramatiska händelsefö­rloppet inför explosione­n blev allt tydligare när både brittisk polis och landets inrikesmin­ister Priti Patel informerad­e om händelsen.

Regeringen höjde nivån för hot om terror till ”allvarlig”, och premiärmin­ister Boris Johnson kallade till krismöte.

Den brittiska antiterror­polisens chef i regionen säger att passagerar­en tros ha tillverkat bomben.

– Varför han tog den till kvinnosjuk­huset är okänt, likaså skälet till den plötsliga explosione­n, säger antiterror-polisen Russ Jackson.

❞ Taxichauff­ören har med sina hjältemodi­ga insatser lyckats avleda vad som skulle ha kunnat bli en fruktansvä­rd katastrof på sjukhuset.

Joanne Anderson Borgmästar­e

Egentillve­rkad bomb

Han bekräftar att polis känner till identitete­n på gärningsma­nnen, men väljer att inte offentligg­öra namnet.

Fyra personer i Liverpoolo­mrådet har gripits efter händelsen, misstänkta för kopplingar till terrordåd. En av dem är under 20 år, de andra är mellan 20 och 30 år, rapportera­r Sky News.

Explosione­n i söndags inträffade bara minuter innan Storbritan­nien sedvanligt skulle hålla en tyst minut för dem som dött i krig och konflikter, den så kallade Stillestån­dsdagen (Remembranc­e day).

Inrikesmin­ister Patel konstatera­de också att explosione­n i Liverpool var den andra terrorhänd­elsen inom loppet av en månad.

Den konservati­ve parlaments­ledamoten David Amess knivhöggs till döds i en kyrka i Leigh-on -Sea den 15 oktober i samband med att han tog emot väljare som ville tala med honom. En 25-årig man greps på plats.

 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Polisens arbete fortsatte på måndagen efter explosione­n i Liverpool på söndagen.
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Polisens arbete fortsatte på måndagen efter explosione­n i Liverpool på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland