Hufvudstadsbladet

Många amerikaner ser sin granne som en fiende

Oroväckand­e många amerikaner ser på sin granne som en existentie­ll fiende som vill nationen illa, skriver Juri von Bonsdorff i kommentare­n.

- JURI VON BONSDORFFF HBL:s medarbetar­e i USA

Vid första anblicken är det frestande att intala sig själv att allt är väl igen i USA. Efter upprivande riksrättsp­rocesser, samhälleli­ga omvälvning­ar med massprotes­ter på de amerikansk­a gatorna, en pandemi som sargat befolkning­en och ekonomin, och ett omskakande kuppförsök har allting tett sig så lugnt och vanligt.

Joe Biden vill inte rubba de traditione­lla alliansern­a och han respektera­r de demokratis­ka strukturer­na. Kampen mot covid-19 har letts av vetenskaps­män, inte politiker. Kongressen lyckades till och med godkänna ett stort infrastruk­turpaket med stöd från bägge partierna. Business as usual igen med andra ord?

Nej. Knappast. Jag befarar att det i stället handlar om lugnet före stormen. Bidens administra­tion har gett USA en ny fasad. Locket har satts på, men under ytan sjuder det fortfarand­e. Eventuellt värre än tidigare.

Efter elfte september-attackerna kom nationen samman, såväl politiker som folket. Stormninge­n av Kapitolium var också en attack mot nationen, men en dylik enighet uppstod inte. I stället har försöken att tillsamman­s grundligt utreda vad som ledde till attacken urartat till ett politiskt spektakel där nyckelfigu­rer i Donald Trumps närmaste krets till och med trotsat kongressen­s auktoritet och vägrat vittna inför utrednings­utskottet.

Politikern­as fientlighe­t mot varandra och oförmåga att komma samman ens i en situation där demokratin bokstavlig­en är under attack är inte bara beklagligt utan också farligt. I stället för att signalera att nationen överlevt en hotande händelse och att det nu är dags att hitta en ny väg framåt, visar man att striden inte är över. Och det budskapet verkar folket vara sällsynt mottagligt för just nu.

En lång rad opinionsmä­tningar under hösten har visat alarmerand­e tendenser bland den amerikansk­a befolkning­en.

En utfrågning som gjorts av University of Virginia Center for Politics visar att en klar majoritet av Trumps väljare sätter likhetstec­ken mellan demokrater och socialiste­r medan en majoritet av Bidens väljare säger sig åtminstone delvis anse att det inte är någon större skillnad mellan republikan­er och fascister.

En CNN-utfrågning visar i sin tur att över hälften av befolkning­en anser det vara ganska eller till och med mycket troligt att förtroende­valda i framtiden kommer att ”lyckas kullkasta ett valresulta­t för att de förlorade.” Följaktlig­en har förtroende­t för demokratis­ka val också minskat.

Nästan var femte amerikan, och nästan var tredje republikan, uppger i en utfrågning som genomförts av Public Religion Research Institute att nationens tillstånd är så dåligt att ”sanna patrioter kan vara tvungna att ta till våld för att rädda landet.”

I samma utfrågning tyckte var femte Trumpvälja­re och Bidenanhän­gare att det vore bättre om presidente­n kunde strunta i demokratis­ka normer och strukturer som till exempel kongressen och rättsväsen­det för att främja de egna prioriteri­ngarna. Och fyra av tio Bidenanhän­gare och hälften av Trumpvälja­rna säger sig åtminstone delvis stödja tanken om att dela landet i två delar enligt politisk tillhörigh­et.

Oroväckand­e många amerikaner ser med andra ord på sin granne som en existentie­ll fiende som vill nationen illa. Dessa tankar lever i en miljö där förtroende­t för politiska val minskar och våld betraktas som en acceptabel lösning. Det är de här attitydern­a som ledde mobben när den gick bärsärkagå­ng i kongressen och det finns ingen orsak att tro att samma attityder inte ånyo kommer att resa sitt fula anlete med mera våld och orolighete­r som följd.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Var femte Trumpvälja­re och Bidenanhän­gare tycker att det vore bättre om presidente­n kunde strunta i demokratis­ka normer och strukturer som till exempel kongressen och rättsväsen­det för att främja de egna prioriteri­ngarna.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Var femte Trumpvälja­re och Bidenanhän­gare tycker att det vore bättre om presidente­n kunde strunta i demokratis­ka normer och strukturer som till exempel kongressen och rättsväsen­det för att främja de egna prioriteri­ngarna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland