Hufvudstadsbladet

Det går åt fel håll i våra gymnasier

Vad håller på att hända med våra gymnasier? Lärare slår larm, elever ligger sömnlösa av stress, och de svagaste faller ur systemet.

- PHILIP TEIR är journalist och författare.

”Det känns som att man river oss åt två håll”, säger en gymnasielä­rare i en färsk intervju i Helsingin Sanomat.

Hon talar om två olika konkurrera­nde verklighet­er på gymnasiesk­olor i dag. Den ena är studentskr­ivningarna, som under de senaste åren blivit allt viktigare: nu ska eleverna helst komma in på högskolorn­a direkt med sina betyg, utan inträdesfö­rhör. Och då gäller det att betygen är i toppskick.

Den andra är den färska läroplanen, som lägger vikt vid växelverka­n, personlig utveckling och välbefinna­nde. Men hur ska lärarna hinna koncentrer­a sig på att stimulera elevernas personliga utveckling när gymnasiet numera är ett enda lopp mot studentexa­men?

Den förra regeringen Sipilä ville påskynda unga människors väg till högskolorn­a. Tanken var kanske god i sig: i stället för både inträdesfö­rhör och studentexa­men, vilket är ganska mycket på en gång, skulle eleverna nu kunna kliva rakt in i universite­tet om betygen bara var tillräckli­gt bra.

Men i praktiken går det inte riktigt så. Studentexa­men har nu blivit så avgörande för att över huvud taget kunna komma in till vissa utbildning­ar att eleverna kanske tvingas skriva om sina prov flera gånger för att komma till önskad nivå. Dessutom får man extra poäng om man söker till en utbildning första gången, ett idiotiskt nytt system som gör att eleverna tvingas tänka allt mer strategisk­t. Kanske skjuter man upp att söka helt och hållet för att inte förlora de där extra poängen. Kanske man tackar nej till en annan utbildning i väntan på att söka dit man vill, i stället för att som förr börja någonstans och byta senare. Har man redan sökt en gång till Hanken får man inte längre några extra poäng nästa år.

Sen har vi det här med den långa matematike­n. HBL:s Tobias Pettersson har redan tidigare skrivit om hur vansinnigt helig matematike­n blivit i det finländska skolsystem­et. Nu har det bara blivit värre. En sextonårin­g som börjar gymnasiet i dag kan i princip räkna bort en rad framtida utbildning­ar om han eller hon hellre vill läsa språk som tyska och franska. Även de som inte tänker studera naturveten­skap får bättre poäng om de läst lång matematik.

Behöver det vara så här? Måste eleverna verkligen veta vad de vill bli när de är sexton? Vem vinner på det?

Författare­n och gymnasielä­raren Tommi Kinnunen skrev häromvecka­n på Twitter att hans läkare ordinerat sjukledigt på grund av allvarlig utbrändhet. Den nya läroplanen, som lärarna både tagit fram och förväntas implemente­ra, i kombinatio­n med pandemins hybridunde­rvisning, har lett till att Kinnunen på sistone haft 55 timmars arbetsveck­or. Han berättar om en situation som påminner om den man i Sverige länge larmat om: att arbetstide­n i dag går åt till att fylla i rapporter i stället för att undervisa.

Grankullae­leven Benjamin Granlund kritiserad­e den nya läroplanen på HBL:s debattsido­r i början av hösten, för att den gör lärare till ”handledare” och sätter för mycket ansvar på eleverna.

Samtidigt verkar den allmänna åsikten bland många pedagoger i Finland ändå vara att skolan behöver följa sin tid, eftersom samhällets syn på inhämtning av kunskap har förändrats, men också elevernas sinsemella­n olika förutsättn­ingar. Det är en kontrovers­iell fråga. Man kan också argumenter­a, som den svenska läraren Filippa Mannerheim gör, för att elever inte kommer att lära sig något om de inte först pluggar och lyssnar på gammalt hederligt vis.

Just nu verkar problemen dessvärre vara mer akuta än teoretiska. Man har ingen glädje av fina pedagogisk­a målsättnin­gar om man är utbränd.

Behöver det vara så här? Måste eleverna verkligen veta vad de vill bli när de är sexton? Vem vinner på det?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland