Hufvudstadsbladet

Tennisstjä­rnan Shuai försvunnen efter utspel

Tennisstjä­rnan Peng Shuai anklagade en toppolitik­er i Kina för sexuella övergrepp. Sedan dess är Peng försvunnen och nu stiger oron i tennisvärl­den. ”Det här är allvarligt; var är hon? Är hon i säkerhet?” frågar sig förra stjärnan Chris Evert.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Tennisorga­nisationen WTA kräver att kinesiska myndighete­r utreder händelsen ”grundligt, rättvist, transparen­t och utan censur”.

”Vår högsta och orubbliga prioritet är våra spelares säkerhet och hälsa. Vi säger ifrån så att rättvisa kan skipas”, säger WTA:s ordförande, Steve Simon, i ett uttalande.

En talesperso­n för Kinas utrikesmin­ister Zhaoi Lijian sade i går att man inte hört något om ”frågan” och att det inte handlar om något diplomatis­kt ärende.

Peng Shuai, tidigare världsetta i dubbel och en av Kinas mest kända idrottare, skrev för en tid sedan i sociala medier att en tidigare medlem i Kinas högsta beslutsfat­tande organ, politbyrån, tvingat henne till sex. De ska sedan ha inlett en relation med varandra.

Inlägg raderat

I inlägget, som raderades efter bara en halvtimme, skriver Shuai att det inte finns några bevis som backar upp anklagelse­n. Trots att inlägget togs bort kort efter att det publicerat­s har skärmdumpa­r delats på olika meddelande­plattforma­r.

Shuai, 35, har sedan dess inte hörts av. Under hashtagen #WhereIsPen­gShuai har bland andra den förra tennisstjä­rnan Chris Evert delat med sig av sin oro för kinesiskan.

”Jag har känt Peng sedan hon var 14: vi ska vara bekymrade; det här är allvarligt; var är hon? Är hon i säkerhet? All informatio­n uppskattas.” skriver Evert på Twitter.

En annan före detta storstjärn­a, Martina Navratilov­a, skriver på Twitter att hon står bakom WTA:s hållning i frågan.

Fått försäkring­ar

WTA-basen Steve Simon säger till New York Times att ingen på touren har pratat direkt med Shuai men att han fått försäkring­ar från Kinas tennisförb­und att hon är i säkerhet och ”inte är fysiskt hotad”.

Peng vann under karriären bland annat dubbelturn­eringarna i Wimbledon och Franska öppna mästerskap­et.

 ?? Peng Shuai.
FOTO: ANDY WONG / AP PHOTO-ARKIVBILD ??
Peng Shuai. FOTO: ANDY WONG / AP PHOTO-ARKIVBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland