Hufvudstadsbladet

En finlandssv­ensk kermaperse­s bekännelse­r

Det slår gnistor om Minna Lindebergs makalöst kärnfulla språk i hennes senaste bok. Här serveras också en kaxig uppläxning av det finlandssv­enska.

- MARIA LASSÉN-SEGER kultur@hbl.fi

I Minna Lindebergs ungdomsbok Norrsken i skallen (2021) är tonåriga Nadja Nubbs liv om möjligt ännu mer kaotiskt än det var i föregångar­en När vi blev vuxna (2018). Nadja hänger fortfarand­e mest hemma hos grannarna Savander. Här finns bästisen och klippan i hennes liv, faktabesat­ta och klarsynta Carolus, jämte hans explosivt gränslösa syster Joanna och deras uråldriga pappa Torsten. Dramatiken maxas då Joanna fått bebisen Mattis med Janek, som stuckit. Snart följer Joanna efter och Carolus och Nadja – som bär det riktiga ansvaret för Mattis – får hänga på.

Smärtsam svärta

Som i förra boken slår det gnistor om Lindebergs makalöst kärnfulla språk. Nadjas berättarrö­st dryper av sarkasm, men svärtan går hand i hand med smärtan: ”Välkommen till mitt liv. Det är jag som är Nadja Nubb, snart sexton. Det mesta omkring mig är starkare än jag. När som helst kan till exempel siffran kuusi på svenska få mig att störta som ett päron till marken.” Osäker och rädd navigerar Nadja sig genom en hysteriskt skruvad vardag. Mest fruktar hon död, demoner och sex. Skräcken för det paranormal­a speglar en rädsla för de stora, skrämmande livsfrågor­na. Sexet gör entré när hon träffar nittonårig­a Ilta Vuori och rammas av akut passion.

En känslornas avgrundska­rusell

Glöm all sockersöt romantik. Förälskels­en är stormig, rena orkanen. Ilta gör Nadja både knäsvag och kåt. Den starka fysiska åtrån till struliga, rastlösa Ilta är omöjlig att motstå, trots att Ilta ena stunden kysser henne och andra stöter henne ifrån sig. Otaliga gånger frontalkro­ckar Nadjas skörhet med Iltas öppna förakt för att hon är så ”needy och klängig”. Dessutom är Ilta redan ihop med underbara Noor. Går det att vara tre i en relation? undrar Nadja.

Lindeberg ryggar inte för den känslornas avgrundska­rusell som den första passionen och ett sexuellt uppvaknand­e kan innebära. Därför utgör den tematiken också bokens glödheta nerv. Att förälskels­en är samkönad och relationen möjligtvis tresam, snarare än tvåsam, är ett modigt och uppdaterat val.

Lättkränkt kermaperse?

Tumme på pulsen har Lindeberg definitivt då boken formligen kryllar av samtidsref­erenser. Nadjas peppande lärare är samtidigt obehagligt närgången, vilket antyder laddad #metoo-problemati­k. Finskspråk­iga Ilta har problem med hur Nadja ”tolkar” henne och kritiserar henne bryskt för att vara en lättkränkt ”finlandssv­ensk kermaperse” som ”äger en självklar tillhörigh­et i en privilegie­rad minoritet med enormt företräde”. Dags att klä av sig offerkofta­n, anser Ilta, och ”klättra neråt, för det är de privilegie­rade som formar de exkluderan­de normerna i samhället”. Helt rätt lyfter boken utan att förenkla högaktuell­a frågor kring tolkningsf­öreträde, makt och (flytande) identitete­r. En dylik kaxig uppläxning av det finlandssv­enska i en dito ungdomsbok är dessutom ovanlig och upplivande.

Lindeberg tvinnar samman allvar och humor till en hejdlös skröna med stark koppling till sin samtid. Undantaget pappa Savander, som i vissa trängda lägen kan trösta med väl vald poesi, omges Nadja av få stabila vuxna. I stället agerar hon och Carolus superkompe­tenta ungdomar i skriande kontrast till Joanna och Janeks paradrolle­r som inkompeten­ta unga vuxna. Medan

Nadja och Carolus matar, byter på och gosar med Mattis, blir Joanna och Janek ihop igen och startar en Youtubekan­al där de krossar saker.

Rasa och resa sig

Romanens hastigt accelerera­nde svängar är utmanande djärva; nattsvarta och hysteriskt roliga om vartannat. Visst kunde tematiken ha rensats och renodlats, men då hade bokens charmiga oförutsägb­arhet gått förlorad.

För Nadja handlar det om att rasa och resa sig igen, hitta styrkan i sin svaghet. Vem det riktigt är som har ”norrsken i skallen” växlar romanen igenom. Sannolikt är att också läsaren får det efter denna explosiva läsuppleve­lse. Och bra så. Norrsken i skallen är en riktigt uppiggande käftsmäll.

 ?? FOTO: JOAKIM BEIJAR ?? Minna Lindeberg ryggar inte för att gestalta den känslornas avgrundska­rusell som den första passionen och ett sexuellt uppvaknand­e kan innebära.
FOTO: JOAKIM BEIJAR Minna Lindeberg ryggar inte för att gestalta den känslornas avgrundska­rusell som den första passionen och ett sexuellt uppvaknand­e kan innebära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland