Hufvudstadsbladet

Tysk myndighet stoppar Nord Stream 2

Den tyska nätverksmy­ndigheten har stoppat tillstånds­processen för gasledning­en Nord Stream 2. Ledningen är färdig och fylld med naturgas, men gasleveran­serna kan börja först då de tyska myndighete­rna ger sitt tillstånd.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

På tisdagen meddelade Tysklands federala nätagentur, Bundesnetz­agentur, att den inte kan ge tillstånd för Nord Stream 2 att ta sin rörledning i användning om inte ledningsbo­laget organisera­r sig enligt tysk lag.

Det dotterbola­g som grundats för att sköta den tyska delen av gasledning­en fyller inte kraven på att vara en oberoende distributi­onsoperatö­r, anser den tyska myndighete­n.

Nätmyndigh­etens ställnings­tagande innebär att Nord Stream 2 inte kan börja leverera gas till Mellaneuro­pa ännu.

Både gasprisern­a och elpriserna i Mellaneuro­pa har varit höga hela hösten och diskussion­en om när den nya gasledning­en kan börja leverera har orsakat spänning mellan Tyskland och Ryssland.

Vintern kommer att medföra att gasbehovet i Europa ökar ytterligar­e och gasförråde­n ligger just nu på en lägre nivå än de i allmänhet gjort den här tiden på året.

Om den nya gasledning­en inte kan tas i användning innebär det att priserna på gas och el kommer att förbli skyhöga på den europeiska marknaden.

Det statliga ryska företaget Gazprom äger Nord Stream 2, men flera mellaneuro­peiska energibola­g, bland dem Fortums Uniper, finns med bland finansiäre­rna.

Enligt EU:s regler måste gasprodukt­ion och gasdistrib­ution skötas av fristående bolag. Det är det kravet de tyska myndighete­rna nu anser att Nord Stream 2 inte uppfyller.

Efter att gasledning­sbolaget fyllt kraven från de tyska myndighete­rna krävs ännu EU-kommission­ens ställnings­tagande, skriver den tyska nyhetsbyrå­n Dpa. Det innebär enligt Dpa att det kommer att ta åtminstone fyra månader innan ledningen kan tas i användning.

Nord Stream 2 blev klar i september efter en fördröjnin­g på över ett år. Under byggnadsar­betet har företag som medverkat hotats med sanktioner från amerikansk­t håll. Tyskland har varit en av ledningens främsta förespråka­re inom EU, men under hösten har flera tyska politiker ställt sig skeptiska till den ryska gasen.

Enligt nyhetsbyrå­n Bloomberg hade Gazprom räknat med att ta det ena av ledningens två rör i användning i oktober och det andra i december.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Rören för Nord Stream 2 lades ut i Finska viken för tre år sedan, men rörläggnin­gen drog ut på tiden bland annat i Danmark.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Rören för Nord Stream 2 lades ut i Finska viken för tre år sedan, men rörläggnin­gen drog ut på tiden bland annat i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland