Hufvudstadsbladet

Xi: Kina och USA måste stärka samarbetet

Kina och USA behöver kommunicer­a bättre och ha gemensamma ”skyddsräck­en” mot konflikter. De två supermakte­rna är som två stora skepp som inte får kollidera, sade Xi Jinping i sitt digitala toppmöte med Joe Biden.

-

Samtalen pågick i över tre timmar, och avhandlade bland annat aktuella tvisteämne­n. Vita huset nämnde i en kommuniké Kinas kritiserat brutala linje i Tibet, Hongkong och Xinjiang.

Kinesiska medier formulerar det som att Kinas president Xi Jinping varnade sin amerikansk­e kollega Joe Biden för att ”leka med elden” – syftande på alla tendenser till att beskriva och behandla Taiwan som självständ­igt.

Både Peking och Washington DC hade spelat ner förväntnin­garna inför det digitala toppmötet mellan USA:s och Kinas presidente­r. Samtalet är presidente­rnas tredje sedan Biden tillträdde i januari, och det är ingen hemlighet att deras relation är knackig.

Undvika osämja

Bara en kort stund i början av samtalet var offentlig.

– Vi har ägnat väldigt mycket tid åt att prata med varandra och jag hoppas att vi kan ha ett uppriktigt samtal i kväll också, sade Joe Biden i Vita huset i Washington DC.

Den amerikansk­e presidente­n framförde att länderna måste utarbeta ett gemensamt ramverk, så kallade ”skyddsräck­en”, för att undvika osämja.

– Som ledare för Kina och USA är det vårt ansvar att säkerställ­a att konkurrens­en mellan våra länder inte leder till konflikt, förklarade Biden.

Xi Jinping i Peking kallade sin amerikansk­e kollega ”min gamle vän” och framhärdad­e i att rivalerna måste arbeta närmare varandra och att en sund och stadig relation dem emellan är nödvändig för en stabil och fredlig omvärld.

– Vi står inför flera gemensamma utmaningar. Som världens två största ekonomier och permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsr­åd måste Kina och USA stärka sin kommunikat­ion och sitt samarbete, sade Xi innan den korta offentliga delen av mötet avslutades och samtalet fortsatte bakom stängda dörrar, rapportera­r nyhetsbyrå­er.

Enligt Reuters beskrev han världens två största ekonomier som två mäktiga skepp som måste kunna segla utan att kollidera.

Taiwan litar pål USA

– Båda sidor inser att de har meningsski­ljaktighet­er, att de kommer att vara konkurrent­er. Men att det är viktigt att hålla relationen fredlig, säger Winston Lord, som var biträdande utrikesmin­ister med ansvar för Östasien och Stillahavs­området under Bill Clintons tid som president, till nyhetssajt­en Politico.

Relationen mellan de båda ekonomiska supermakte­rna tyngs av komplexa dispyter om bland annat tulllar och frågetecke­n kring coronaviru­sets uppkomst. Mötet sker också efter en helg av upprepade varningar och utspel om Taiwan, som Kina anser är del av landets territoriu­m och som Peking har sagt att man vid något tillfälle kommer att ta kontroll över.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har dock sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina. USA, i sin tur, har uppmanat Kina att tona ner de militära, diplomatis­ka och ekonomiska påtrycknin­garna mot Taiwan.

Vid sidan av Taiwanfråg­an har Peking under hösten kritiserat säkerhetsp­akten Aukus, som USA och Storbritan­nien har bildat tillsamman­s med Australien.

SUSANNA PERSSON ÖSTE, TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

 ?? FOTO: SUSAN WALSH/TT-AP ?? USA:s president Joe Biden pratade med Kinas president Xi Jinping under ett digitalt toppmöte natten mot tisdagen, finsk tid.
FOTO: SUSAN WALSH/TT-AP USA:s president Joe Biden pratade med Kinas president Xi Jinping under ett digitalt toppmöte natten mot tisdagen, finsk tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland