Hufvudstadsbladet

Vi skulle bli ett starkt Europa

-

SAMHÄLLE Vanda svenska socialdemo­krater tar upp en verklig miss av våra beslutsfat­tare (HBL Debatt 9.11). Jag läste artikeln om utvisninge­n av Mashal Ghaffar, och blev lika häpen och chockad av Migris beslut. På samma sida läser jag Hans Långbackas insändare och tycker lika som han, ”kan vi lita på våra folkvalda politiker framöver?”

Det var 1994, året som tycktes förändra allt, som vi då trodde, till det bättre. Man målade upp en framtidsbi­ld, där man påstod vi skulle närma oss det övriga Europa, överlag. Vi skulle bli ett starkt Europa tillsamman­s. Efter många långa tunga år under kalla kriget mellan öst och väst kunde man skönja ett nytt kollektivt försvar av den västerländ­ska demokratin. Och det gällde inte heller bara ideologi, som morötter ville man också ge någonting konkret; bil- och bränsleska­tten samt alkoholpri­serna skulle fås ner närmare det övriga Europas nivå. Förmynders­kapets Finland skulle andas kosmopolit­isk renluft!

Vad tror du att det hände sen, hur gick det? Alla priser steg katastrofa­lt, och gör det fortfarand­e, och Finland mister miljoner euro i skatteförl­uster till fattiga Europa, dit vi som tur även betalar andra miljarder som understöd, en bra affär som politikern­a menade.

Jag kommer personlige­n att tänka på ett finskspråk­igt tv-program från början av 1980-talet. I återkomman­de sketcher visades medborgare på Mannerheim­vägen, där den ene frågade ”Är det där Riksdagshu­set?” och den andre svarade "Nej, det är lögnarnas klubb!”.

Vi har stagnerat på samma nivå som då.

SVANTE SANDSTRÖM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland