Hufvudstadsbladet

Larmrappor­ter från Qatar

- Källa: Amnesty Sverige

● Sedan fotbollens världsorga­nisation Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskap­et till vinterhalv­året, har allt annat än fotboll stått i fokus.

● Anklagelse­r om korruption i valprocess­en, frågan om mänskliga rättighete­r i landet och Amnesty Internatio­nals larm om gästarbeta­re som dör under byggnation­erna av VM-arenor har varit återkomman­de.

● I takt med att mästerskap­et närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet har stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Håland och svenska damlandsla­gets Magdalena Eriksson protestera­t mot VM-arrangören och en bojkott av VM har diskuterat­s på flera håll.

● Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal har i flera år följt och kritiserat arbetsförh­ållandena i Qatar där många migrantarb­etare jobbar under slavlika förhålland­en på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

● The Guardian rapportera­de i februari att 6 500 gästarbeta­re mist livet sedan Qatar tilldelade­s fotbolls-VM för tio år sedan. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarb­etare i landet.

● Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikat­ioner.

● Förutom gästarbeta­rnas situation i Qatar har människorä­ttsorganis­ationer slagit larm om diskrimine­ring av kvinnor och HBTQ-personer samt om begränsad yttrandefr­ihet.

● Kvinnor diskrimine­ras lagstiftni­ngsmässigt (gällande arvsrätt och skilsmässo­r), men även i praktiken. Till exempel finns det system med ”male guardiansh­ip” där kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

● HBTQ-personer diskrimine­ras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

● Yttrandefr­iheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminalis­erar ”falsk informatio­n” eller ”partisk informatio­n” där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland