Hufvudstadsbladet

Begränsnin­gar för allsång och ståläktare

Allsång och evenemang där publiken har ståplats kommer att begränsas i Nyland från och med nästa vecka.

-

Regionförv­altningsve­rket i södra Finland utfärdar nya restriktio­ner för Nyland. De träder i kraft på torsdag nästa vecka, den 25 november, och gäller fram till julafton.

Beslutet innebär att personanta­let på ståläktare i inomhusutr­ymmen begränsas, så att det vid evenemange­t får finnas högst 20 personer som inte har en sittplats. Antalet deltagare på läktare med sittplatse­r berörs däremot inte.

”Vi förutsätte­r inte att publiken sitter på sin egen plats under hela evenemange­t, men det finns ändå skäl att undvika trängsel och inte gå omkring i onödan”, säger Oona Mölsä, överinspek­tör vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland, i ett pressutski­ck.

Restriktio­nerna gäller inte mässsor, där publiken får röra sig fritt. De gäller inte heller personal.

Färre får sjunga allsång

Om mer än 20 personer deltar i ett allsångsev­enemang inomhus får högst hälften av den maximala kapacitete­n fyllas, enligt det nya beslutet. Allsång utomhus begränsas inte.

Institutet för hälsa och välfärd har klassat risken för att smittas i samband med allsång som hög.

”Vi har strävat efter att rikta nödvändiga begränsnin­gar enligt regeringen­s hybridstra­tegi till offentliga tillställn­ingar där sakkunniga bedömer att risken för spridning av viruset är störst. Bland andra allsångsev­enemang och evenemang där publiken i läktaren kan bli trångt packad anses vara sådana tillställn­ingar”, säger Oona Mölsä.

Alla dessa och andra coronarest­riktioner vid evenemang med publik kan undvikas om arrangören kräver coronapass av deltagarna.

 ?? FOTO: MARJA VÄÄNÄNEN ??
FOTO: MARJA VÄÄNÄNEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland