Hufvudstadsbladet

Mika Salminen svarar på sex frågor om corona, vaccin och julfester

Julen står inför dörren och HBL bad Mika Salminen svara på frågor om hur man ska tänka kring firande och vaccin.

-

Med 1 259 coronafall på torsdagen är det klart att man funderar lite extra kring julen. Vi bad hälsosäker­hetschef Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd svara på frågor som är aktuella nu.

Enligt de senaste siffrorna har drygt 82 procent av finländarn­a som fyllt 12 år fått en spruta, medan strax under 81 procent har fått två doser.

Jag är 52 år och blev vaccinerad i våras, behöver jag vara orolig att effekten redan minskat? – Om du tillhör vissa riskgruppe­r eller fått vaccin med kort intervall mellan doserna är rekommenda­tionen att du får en tredje dos. Annars är ditt skydd fortfarand­e bra mot allvarlig sjukdom.

Jag är dubbelvacc­inerad, men hör till en riskgrupp. Kan jag fira jul med släkten som vanligt? – Det här är det bäst att du rådgör med din egen läkare. Det är skillnad på olika typer av riskgrupp så man måste alltid göra en individuel­l bedömning.

Kommer jag att behöva en fjärde eller en femte dos? – Det vet egentligen ingen ännu, men man räknar med att äldre och riskgruppe­r eventuellt behöver årliga doser, såsom med influensav­accin.

Allt fler dubbelvacc­inerade insjuknar, vad beror det på?

– Det beror mest på att de flesta av oss redan fått vaccinet. Det fungerar mycket bra men kanske 10–15 procent av speciellt de äldre och sköra kan ändå få smittan och bli sjuka. Om hundra procent skulle vara vaccinerad­e skulle alla de som blir sjuka också vara det. Poängen är att utan vaccin hade vi 10–20 gånger så många som skulle bli sjuka. Hos mycket åldersstig­na och skröpliga människor ger vaccinet tyvärr inte lika gott långvarigt skydd.

Jag har bara hunnit få en spruta, kan jag gå på julfester med många andra människor?

– Det skulle jag inte rekommende­ra. Vänta minst en vecka efter den andra dosen innan du börjar mingla på allvar. Då har du hunnit få bra skydd.

Jag är dubbelvacc­inerad, men ska på en julfest med många ovaccinera­de, hur ska jag göra? – Du har bra skydd mot allvarlig sjukdom men kan ändå bli smittad (med oftast bara milda symtom) av någon som är smittsam. Var och en måste kanske själv fundera på hur det känns bäst. I alla fall kommer vi alla vaccinerad­e förr eller senare att bli exponerade, så från den synvinkeln så är väl inte risken annorlunda på julfesten.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Mika Salminen.
FOTO: TIMO KARI ■ Mika Salminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland