Hufvudstadsbladet

Ari Heiskanen har nu sina hemnycklar under huden

Ett tiotal frivilliga fick ett chipp installera­t i handen på innovation­shuset Epicenter på onsdagskvä­llen. Det svenska företaget bakom tillställn­ingen har stora visioner för tekniken.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Hundratals miljoner världen över följer sin hälsa med en smartklock­a varje dag. Varför inte göra det lättare för sig och sätta in sensorn under huden?

Den här känsliga frågan tog innovation­shuset Epicenter, ett slags kontorskol­lektiv, sig an i onsdags. Tanken var att belysa biohacking, ett kontrovers­iellt begrepp som syftar på tekniska uppgraderi­ngar av den mänskliga kroppen.

Ett tiotal frivilliga hade ställt upp för att få ett chipp insatt i handen. Chippet är en liten bricka, stor som ett riskorn, som använder sig av så kallad närfältsko­mmunikatio­n, NFC. Det är en metod för trådlös dataöverfö­ring över korta sträckor, som används till exempel för kontaktlös kortbetaln­ing.

Litet stick

En av de frivilliga är marknadsfö­raren Ari Heiskanen. Han har betalat 250 euro för att få chippet insatt i handen, vilket görs med en kanyl.

– Det var ett litet stick bara. Smärtan gick över snabbt, säger Heiskanen efter ingreppet.

Heiskanen beskriver sig som ultraliber­al jämfört med sina föräldrar, men något konservati­v jämfört med andra inom teknologib­ranschen. Han är inte bergsäker på implantatt­eknologins förträffli­ghet, men lockades ändå av att ligga i utveckling­ens framkant.

– Jag är främst intressera­d av att göra min vardag smidigare, genom att ersätta hemnycklar­na med chippet eller använda det för att komma in på gymmet. Men en stor orsak till att jag tog det är helt enkelt att jag är nyfiken på teknik.

Som nyckel

Chippet som Heiskanen får är rätt primitivt och kan användas för att identifier­a sig till exempel på gymmet eller som passerkort vid Epicenter. Man kan läsa av det med en vanlig telefon, så länge man har laddat ner en NFC-läsare.

Mer avancerade chipp kan användas för till exempel betalning eller noggrannar­e mätningar av den egna hälsan. Heiskanen är skeptisk till betalnings­delen – och särskilt till att ha såväl betalkort som hälsouppgi­fter i samma chipp.

– Men som gammal idrottare tycker jag att hälsouppgi­fterna är intressant­a, eftersom de är mer exakta än till exempel smartklock­or.

Sverige i framkant

Företagar- och innovation­shuset Epicenter finns i Stockholm, Oslo och Helsingfor­s. I synnerhet i Sverige ligger debatten några år före. Redan för fyra år sedan införde järnvägsbo­laget SJ en programupp­datering som gjorde det möjligt att läsa av tågbiljett­er med chipp.

I Stockholm har besökare vid Epicenter fått chipp implantera­de sedan 2015. Bakom testerna ligger chipptillv­erkaren Dsruptive och dess vd Hannes Sjöblad, tillika anställd vid Epicenter, som hör till pionjärern­a inom biohacking i Sverige.

Han visar upp de två chipp han har i kroppen: ett med identifika­tionsoch betaluppgi­fter i vänsterarm­en, och ett som mäter kroppstemp­eratur vid nyckelbene­t. Han plockar upp sin telefon och läser av hälsochipp­et: 35,9 grader.

– När jag var i Estland för några veckor sedan kunde jag använda det andra chippet för att visa upp coronapass­et. Det behövs bara en telefon, säger han.

Omdebatter­at

Datasäkerh­eten och integritet­sskyddet är ofta i fokus då chippimpla­ntat debatteras, eftersom chippen samlar värdefulla data. Det gör visserlige­n mobiltelef­oner också, men dem behöver man inte ta med sig överallt.

Dsruptives chipp har dock inget batteri, utan är passivt ända tills man för en telefon över det för att skanna av det. För att komma åt någon annans data måste man med andra ord smyga sig upp på personen och läsa av chippet, säger Sjöblad.

Det låter inte som ett otänkbart scenario?

– Men man har ju samma problem med betalkort. Det går att läsa av dem också om man kommer tillräckli­gt nära. Och om man skulle bli digitalt rånad lämnar man spår efter sig.

Sjöblad har använt teknik som mäter biometrisk­a data i närmare tio år. Det betyder att han känner till sina basvärden och kan observera om något är tokigt.

– Det kan vara en livräddare, säger han.

Men vill man verkligen veta allt om sin egen hälsa?

– Det där är ett lyxproblem. Väldigt många människor i världen har inte tillgång till hälsotjäns­ter, och de kommer inte att köpa smartklock­or. Om de får ett implantat, som håller i tiotals år, kan de få informatio­n om när de behöver vård.

Men det är lång väg dit. Dsruptive säljer ännu inga hälsomätan­de chipp till konsumente­r, eftersom de inte är certifiera­de. Några tusen har däremot fått den äldre modellen som kan användas som nyckelbric­ka, under jippon som onsdagens tillställn­ing i Helsingfor­s.

– Man kan fråga sig varför ingen av de stora aktörerna har gjort det här redan, och svaret är väl att det finns ett motstånd mot tanken på att operera in teknik. Med ny teknologi måste man alltid komma över en viss tröskel innan den accepteras.

 ?? FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ?? ■ Ari Heiskanen vill göra vardagen smidigare, genom att ersätta hemnycklar­na med chippet. Nu gäller det att skaffa ett passande lås.
FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ■ Ari Heiskanen vill göra vardagen smidigare, genom att ersätta hemnycklar­na med chippet. Nu gäller det att skaffa ett passande lås.
 ?? FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ?? ■ Chippet sätts in med en kanyl.
FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ■ Chippet sätts in med en kanyl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland