Hufvudstadsbladet

Klimatmål ger nya affärsmöjl­igheter

Klimatmöte­t i Glasgow skapade en ny efterfråga­n på produkter som kan motverka klimatförä­ndringen. Konkreta mål för att dra ned utsläppen skapar ett gott utgångsläg­e för nya innovation­er, något som syns på hemmaplan hos Klimatfond­en.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Klimatfond­ens vd Paula Laine efterlyser ett grönt, digitalt språng för att komma vidare med investerin­gar och innovation­er som motverkar klimatförä­ndringen. Mycket är på gång, det syns i fondens affärsflöd­e där nu 275 potentiell­a projekt väntar på placerings­beslut.

Klimatfond­en är det som tidigare var statens utveckling­sbolag Vake. Företagets huvudsakli­ga mål är att bekämpa klimatförä­ndringen, påskynda koldioxids­nålhet inom industrin och främja digitalise­ringen. Finansieri­ngsbeslute­n styrs av en så kallad effektivit­etsmodell vilket bland annat innebär att projekt som finansiera­s ska gå att skala upp.

Många företag tvekar i dag och tycker att det kanske är för sent att ge sig in i en grön omvandling, de tycker att sådant som vindkraft och solkraft redan har utvecklats, säger Paula Laine. Men de har fel, påpekar hon.

– Det är som om vi hade sagt att vi var klara med det digitala språnget den dag de flesta av oss hade en dator på sitt bord. Nu skrattar vi åt den tanken och på samma sätt kommer

❞ Det gäller att kombinera hållbarhet och affärsverk­samhet, de är inga separata frågor. Paula Laine vd,Klimatfond­en

vi att se tillbaka på övergången till ett klimatsmar­t samhälle om 20 år, säger hon.

Förändring är på gång och Paula Laine understryk­er att det händer mycket på innovation­sfronten just nu. Många företag har en verksamhet som gör det möjligt att utvidga och växa även om allting inte kan bli affärsverk­samhet i miljardkla­ssen.

Det Klimatfond­ens vd efterlyser är fler digitala lösningar som kunde hjälpa till att stävja klimatförä­ndringen.

Som exempel nämner Laine dataplattf­ormar som kunde vara till hjälp inom den cirkulära ekonomin. Det kunde gälla till exempel att analysera alla material i en produkt som återvinns, katalogise­ra dem och förmedla uppgiftern­a om vad som är tillgängli­gt vidare så att också aktörer i andra branscher får kunskap om det. Återvinnin­g är viktigt för att få resurserna att räcka till, understryk­er hon.

Logistiken är ett annat område där det enligt Laine finns mycket att utveckla. Vi måste också bli bättre på att mäta resultat.

– Ska vi kunna ställa krav på minskning av utsläpp och sådant som kolsänkor måste vi också kunna mäta och kontroller­a att alla håller vad de lovar, säger hon.

Laine poängterar att det faktiskt inte är för sent för ett företag som vill ta ett grönt digitalt språng att göra det nu. Det finns många finländska företag som står på gränsen till ett internatio­nellt genombrott nu.

– Det gäller att kombinera hållbarhet och affärsverk­samhet, de är inga separata frågor. Hållbarhet­en har gått från att vara en kostnad till att vara en del av företagens affärsverk­samhet, säger Klimatfond­ens vd.

 ?? FOTO: MIKAEL KUITUNEN ?? ■ Solar Foods producerar sitt protein genom en bioprocess som använder bland annat vätgas och koldioxid. Företaget hör till de klimatsmar­ta nya företagen i Finland.
FOTO: MIKAEL KUITUNEN ■ Solar Foods producerar sitt protein genom en bioprocess som använder bland annat vätgas och koldioxid. Företaget hör till de klimatsmar­ta nya företagen i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland