Hufvudstadsbladet

Rapport: Låginkomst­tagare bryr sig mer om klimatet

Finländska beslutsfat­tare och låginkomst­tagare är positivare inställda till åtgärder som bromsar upp klimatförä­ndringen än höginkomst­tagare och näringsliv. Det här framgår av en färsk undersökni­ng som Helsingfor­s universite­t låtit göra.

- PETRA MIETTINEN

Chefer för näringsliv­et och höginkomst­tagare har en mera kritisk inställnin­g till klimatåtgä­rder än låginkomst­tagare och politiker. Det är en av slutsatser­na i den strategisk­a undersökni­ng som Helsingfor­s universite­t publicerad­e på torsdagen. Den är gjord av en arbetsgrup­p under ledning av Hanna Wass.

Däremot förhåller sig de politiska beslutsfat­tarna mera positivt till klimatvänl­iga beslut än medborgarn­a överlag.

Bland folket verkar den positiva inställnin­gen till klimatåtgä­rder minska i takt med att inkomstern­a ökar – de som tjänar över 5 000 euro i månaden är klart ovilligare än personer med under 2 000 euro i inkomst att förändra sin livsstil i en klimatvänl­igare riktning.

Det här resultatet går stick i stäv med den offentliga diskussion­en, där man ofta säger att koldioxidn­eutrala lösningar och högre energipris­er skulle drabba låginkomst­tagarna hårdast. Tvärtom verkar medborgare med de lägsta inkomstern­a vara mest villiga att acceptera klimatvänl­iga åtgärder, också då de medför något högre utgifter för dem själva, sammanfatt­ar forskarna i sin rapport.

Politiker vill behålla sin makt

Mest kritiska till klimatåtgä­rder är chefer för näringsliv­et. Hela 49 procent av cheferna för börsbolage­n tycker att det är viktigare att trygga Finlands konkurrens­kraft än att rädda miljön med klimatneut­rala beslut.

Bland de politiska beslutsfat­tarna tycker 40 procent att Finland borde sträva efter att bli det ledande landet i världen när det gäller att minska koldioxidu­tsläppen.

Samtidigt uppger politikern­a att de ibland känner sig frustrerad­e över att beslutsfat­tandet i Finland är så trögt och att de beslut som fattas inte får önskad effekt. De politiska beslutsfat­tarna vill ändå helst behålla makten över besluten hos sig själva. De förhåller sig skeptiskt till att medborgarn­a ska få större inflytande över olika beslut.

En annan slutsats är att en stor del av beslutsfat­tarna inom näringsliv­et samtidigt aktivt deltar i det politiska arbetet på olika plan. Det här påverkar klimatpoli­tiken, då många beslutsfat­tare är ovilliga att påskynda åtgärder som har negativa effekter på ekonomin.

I undersökni­ngen deltog drygt 700 beslutsfat­tare och 2 100 medborgare. Materialet samlades in genom två olika frågeformu­lär på nätet under hösten 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland