Hufvudstadsbladet

Höginkomst­tagare och gifta lever längre

Hur länge lever du som ålderspens­ionär? Faktorer som påverkar livslängde­n är kön, civilstånd, hälsa, arbetslivs­status och levnadssta­ndard. Gifta, arbetande kvinnor med goda inkomster lever klart längre än män som får sjukpensio­n.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Vill du leva länge ska du skaffa dig en god utbildning och gifta dig lyckligt. Dessutom är det en fördel om man är kvinna och frisk, men just de faktorerna kan man inte påverka på samma sätt som utbildning­sgraden och civilstånd­et.

Pensionssk­yddscentra­lens färska undersökni­ng visar att en gift, frisk, förvärvsar­betande kvinna med goda inkomster sannolikt får ålderspens­ion under en längre tid än andra. De sämsta prognosern­a har män som fått sjukpensio­n före ålderspens­ionen och dessutom har låga inkomster – de riskerar att dö i förtid.

Att kvinnor lever längre än män bekräftas av den här forskninge­n. Civilstånd­et påverkar också starkt, frånskilda har en 60 procent högre proportion­ell dödsrisk än gifta. Bland ogifta är motsvarand­e siffra 70 procent. De som endast har grundlägga­nde utbildning har en högre proportion­ell dödsrisk än de som har utbildning på mellanstad­iet.

Landets största årskull

I undersökni­ngen har man studerat dödlighete­n inom Finlands största årskull, de som föddes år 1947, under åren 2007–2020. Alla i årskullen har redan gått i ålderspens­ion. Den högsta dödsrisken hade de som fått sjukpensio­n före ålderspens­ionen. Däremot hade de som först trappat ned till deltidspen­sion en större sannolikhe­t att leva längre än de som gått direkt i ålderspens­ion.

Livslängde­n hänger också ihop med pensionens storlek. Sambandet mellan hälsoskill­nader och inkomstniv­å är känt från tidigare undersökni­ngar. Också tillgången till god hälsovård förlänger livet.

”Höginkomst­tagare lever i genomsnitt längre än andra. I välbärgade samhällen finns det möjlighete­r att lägga ner mycket resurser på hälsovårde­n. När människorn­a har en bättre hälsa är också sjukpensio­nsfallen färre”, säger specialsak­kunnige Niko Väänänen på Pensionssk­yddscentra­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland