Hufvudstadsbladet

Pargas svenska gymnasium bäst i höstens skrivninga­r

Nu är det klart hur de svensksprå­kiga gymnasiern­a klarade sig i höstens studentskr­ivningar. Topplistan ser ut ungefär som den brukar.

- HENRI FORSS/SPT

Pargas svenska gymnasium klarade sig bäst i höstens studentskr­ivningar av de svensksprå­kiga gymnasiern­a. Det framgår av Studentexa­mensnämnde­ns data som offentligg­jordes på torsdagen. Medeltalet för alla studenter vid Pargas svenska gymnasium är 5,38 poäng.

Medeltalet för gymnasiern­a är uträknat utifrån medeltalet för studentern­a. Det högsta vitsordet laudatur ger 7 poäng medan det lägsta vitsordet approbatur ger 2 poäng. Eximia ger 6, magna 5, cum laude 4 och lubenter approbatur 3 poäng.

Det näst bästa svensksprå­kiga gymnasiet i höstens skrivninga­r är Gymnasiet Grankulla samskola med 5,16 poäng. Därefter följer Hangö gymnasium (4,8) och Gymnasiet Lärkan (4,78). Se faktarutan för hela rankningen.

Siffrorna bör ändå tas med en nypa salt. Antalet svensksprå­kiga gymnasieel­ever som tar studenten i höst är bara 132. De studerar vid 29 av totalt 37 svensksprå­kiga gymnasier, vilket innebär att det är fråga om i snitt 4,6 studenter per gymnasium.

Med så få studenter per gymnasium får enskilda toppstuden­ters prestation­er en ökad betydelse. Till exempel är det bara två gymnasieel­ever som tar studenten i höst vid toppgymnas­iet Pargas svenska gymnasium, varav den ena har skrivit 4 laudatur, 1 eximia och 1 magna.

I vårens skrivninga­r var Pargas det fjärde bästa svensksprå­kiga gymnasiet med 4,83 i medeltal. Bäst var Gymnasiet Lärkan (5,04). Därefter följde Gymnasiet Grankulla samskola (5,02) och Vasa övningssko­la (4,88).

Totalt 1 943 svensksprå­kiga gymnasieel­ever tog studenten i våras. Därmed ger vårens siffror en bättre uppfattnin­g om nivån på gymnasiern­a.

Sju laudatur

Pargas svenska gymnasiums rektor Annika Gustafsson är väldigt nöjd med gymnasiets goda resultat i höstens skrivninga­r. Det skvallrar om goda elever, inspireran­de lärare och hårt arbete. Sammanlagt har Pargas svenska gymnasium kring 180 elever.

– Vi är ett passligt stort gymnasium. Vi är inte för litet eller för stort. Vi har tillräckli­ga resurser, vilket gör det möjligt att dela på grupper. Det är viktigt med tanke på undervisni­ngen. Vi har en gräns på 32 elever per grupp, säger Gustafsson.

Gustafsson hoppas att gymnasiet ska fortsätta locka elever även i framtiden. Den största konkurrent­en för Pargas svenska gymnasium är Katedralsk­olan i Åbo som är det sjätte bästa gymnasiet i höst. Många Pargasungd­omar känner sig lockade av tanken att ta studenten i Åbo.

– Vi hoppas att ungdomarna här i trakten ska inse att vårt eget gymnasium är jättebra och inte försvinna till andra gymnasier i regionen. Det går att bli student med flera laudatur i vårt gymnasium. I våras hade vi en student som skrev sju laudatur.

Just nu jobbar gymnasiet med att införa den nya läroplanen för gymnasiets första årskurs. Där ingår ämnesövers­kridande studiehelh­eter som är en aning svåra att få gå ihop med det gamla schemasyst­emet som fortfarand­e gäller för de äldre eleverna.

– Där har vi vissa utmaningar, men vi har tagit tag i dem. Det gäller att hitta en fungerande lösning, säger Gustafsson. Ressun lukio bästa finskspråk­iga Det bästa finskspråk­iga gymnasiet i höstens studentskr­ivningar är Ressun lukio i Helsingfor­s med 5,78 i medeltal. Därefter följer Kokemäen lukio (5,58), Kuninkaant­ien lukio (5,57) och Helsingin normaalily­seo (5,49).

Totalt 4 079 gymnasieel­ever tog studenten vid ett finskspråk­igt gymnasium i höst. Antalet finskspråk­iga elever som studenten i våras var 22 936. Det bästa finskspråk­iga gymnasiet i våras var Etelä-Tapiolan lukio (5,76) medan Ressun lukio kom tvåa (5,71).

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Pargas svenska gymnasium klarade sig bäst i höstens studentskr­ivningar av de svensksprå­kiga gymnasiern­a.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Pargas svenska gymnasium klarade sig bäst i höstens studentskr­ivningar av de svensksprå­kiga gymnasiern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland