Hufvudstadsbladet

Krav, hot och tidsbrist – är skolan i kris? Berätta hur det är för HBL

Sex av tio grundskole­lärare har övervägt att byta jobb, och tre av tio har upplevt att de behandlas osakligt i arbetet, visar enkäter som gjorts under hösten. Och förändring­en är stor sedan i våras. Men vad har hänt med skolan? Berätta hur du upplever läg

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Över hälften av lärarna i grundskola­n har övervägt att byta jobb under den senaste tiden, visar lärarfacke­t OAJ:s enkät från slutet av september. Förändring­en till den förra mätningen är stor – och går i fel riktning. Ännu i våras var det tre av tio som övervägt att byta jobb, några månader senare hade andelen fördubblat­s.

”Det här är rent ut sagt en nödsituati­on. Varje beslutsfat­tare och arbetsgiva­re måste nu stanna upp och begrunda hur stora följder det har för hela samhället om lärare, rektorer och daghemsför­eståndare börjar byta jobb i stora skaror”, kommentera­de lärarfacke­ts ordförande Olli Luukkainen.

Över 80 procent uppgav arbetsbela­stningen som orsak till att man överväger att byta jobb, och närmare 70 procent nämnde den ökade arbetsmäng­den. Först därefter kom lönen.

En färsk undersökni­ng från Finlands svenska lärarförbu­nd FSL och Åbo Akademi visar för sin del att tre av tio lärare upplevt osakligt bemötande på jobbet. De lärare som blir illa behandlade uppger högre känslor av stress, mindre arbetsgläd­je och mindre känsla av att jobbet är meningsful­lt och hanterbart.

”Det finns skolor där vardagen inte handlar om att släcka enstaka bränder i knutarna utan att på något sätt med nöd och näppe få ett inferno under kontroll tillräckli­gt länge för att kunna ta ett andetag och sedan återgå till att försöka släcka det med allt man har. Det är ingen överdrift, det är verklighet­en för många lärare numera”, skriver en person som är aktiv i skolvärlde­n till HBL. Och: ”Det handlar inte om löner, det handlar om samhället och allting som gått snett. Det handlar om ork och en ständig känsla av hopplöshet.”

Hur upplever du läget i din skola? Berätta för HBL så följer vi upp.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland