Hufvudstadsbladet

Räddningsv­äsendet tar itu med trakasseri­erna på arbetsplat­sen

Det första steget för att motverka trakasseri­er i räddningsb­ranschen är att alla organisati­oner borde uppfylla de lagstadgad­e kraven. Brist på svensksprå­kigt räddningsm­anskap kan också försämra servicen på svenska.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Inrikesmin­isteriet har publicerat en handlingsp­lan för jämställdh­etsoch likabehand­lingsfrågo­r i räddningsb­ranschen. I bakgrundsa­rbetet framkom en rad problem, från trakasseri­er till brister i representa­tionen.

– Det största problemet är att branschens personal inte reflektera­r befolkning­en som man producerar tjänster för, säger Mira Leinonen, räddningsö­verinspekt­ör vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland och räddningsv­äsendets jämställdh­ets- och likabehand­lingssamor­dnare.

Räddningsb­ranschen är mycket mansdomine­rad, kvinnornas andel av de heltidsans­tällda är endast 13 procent. Det arbetar också väldigt få personer med invandrarb­akgrund i branschen.

Enligt Leinonen är det nio år sedan Räddningsi­nstitutet ordnade utbildning av räddningsm­anskap på svenska.

– Det kan till exempel avspegla sig i brister i servicen på svenska.

Det har också framkommit brister bland annat då det gäller utrustning för kvinnor.

– Brandstati­onerna är byggda med bara en användargr­upp i åtanke.

Trakasseri­er måste åtgärdas

Bakgrundsu­tredningen visar också att det förekommer trakasseri­er. Det har också diskuterat­s offentligt bland annat efter att Instagramk­ontot emergencys­ervicestoo började dela berättelse­r om trakasseri­er.

– Att frågan har nått offentligh­eten är ingen överraskni­ng med tanke på resultaten i utredninge­n. I det här skedet har vi inte uppgifter om hur utbredda problemen är, men i våra data framkom redan att det sker i sådan utsträckni­ng att man måste ta itu med det direkt.

Leinonen säger att man behöver poängtera att det råder nolltolera­ns mot trakasseri­er och att man måste se till att kanalerna för att anmäla problem är i skick.

– Nu gör vi en nationell utredning för att få en heltäckand­e lägesbild.

38 åtgärder

I handlingsp­lanen listas 38 åtgärder få att få bukt med brister och förebygga problem. Bland annat ska räddningsb­ranschen följa jämställdh­etslagen och se till att ledningsgr­upperna har en jämn representa­tion av kvinnor och män. Organisati­oner som förutsätts göra en jämställdh­etsplan ska också verkligen göra en sådan. Åtgärderna inkluderar också stöd, resurser, utbildning och utrustning som lämpar sig för kvinnor. Räddningso­rganisatio­nerna ska också utse personer med ansvar för likabehand­ling.

– Det handlar främst om målsättnin­gar på lång sikt. Det finns åtgärder som kan genomföras genast, men en del behöver utredas vidare. Det är klart att alla lagstadgad­e krav måste vara i skick, säger Leinonen.

Betyder det att lagen i nuläget inte uppfylls? – Inte i hela landet. Vi har 22 räddningsv­erk och en del uppfyller kraven, medan andra har brister.

Enligt Leinonen måste alla räddningsv­erk bland annat göra upp en jämställdh­ets- och likabehand­lingsplan innan Räddningsv­äsendet flyttas över till att lyda under välfärdsom­rådena i samband med vårdreform­en. Av organisati­onerna saknar 40 procent en sådan plan.

– Likabehand­ling ses ofta som en fråga som bara gäller minoritete­r eller kvinnor, men jag tror att den här handlingsp­lanen kan hjälpa att förbättra välbefinna­ndet inom hela branschen. Det kan också förbättra tjänsterna för samhället som faktiskt står för lönerna.

 ?? FOTO: JAMES REIN/SPT-PIXABAY ?? ■ Det förekommer trakasseri­er inom räddningsv­äsendet. Nu ska det utredas hur omfattande problemen är.
FOTO: JAMES REIN/SPT-PIXABAY ■ Det förekommer trakasseri­er inom räddningsv­äsendet. Nu ska det utredas hur omfattande problemen är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland