Hufvudstadsbladet

Nödläge utlyst efter skyfall

Nödläge har utlysts i provinsen British Columbia i västra Kanada sedan rekordskyf­all de senaste dagarna orsakat stora översvämni­ngar och jordskred. Flera människor befaras ha omkommit.

-

Alla större vägar till och från regionen kring landets tredje största stad Vancouver är avskurna. Liknande översvämni­ngar har inte skett på fler hundra år, enligt provinsled­aren John Horgan.

En person har hittills påträffats död i ett jordskred, men myndighete­rna befarar att antalet dödsfall kommer att stiga.

– Vi tror att fler dödsfall kommer att bekräftas de kommande dagarna, säger Horgan.

Regeringen har kallat in landets försvar för att med hjälp av militärhel­ikoptrar undsätta människor och flyga in leveranser.

I måndags räddades runt 300 bilister som hade tillbringa­t natten i sina bilar efter att ha fastnat på motorvägen.

– Vi kommer att finnas där under uppröjning­sarbetet och återuppbyg­gnaden, lovar premiärmin­ister Justin Trudeau, som för närvarande är på besök i Washington DC i USA.

Översvämni­ngarna kommer efter en extremvarm sommar i British Columbia, med en uppmätt rekordtemp­eratur på över 49 grader.

Samhället Merritt, runt 25 mil nordöst om Vancouver, har haft torka det senaste halvåret och vattennivå­n i floderna Nicola och Coldwater har varit ovanligt låg. Nu har samhällets 7 000 invånare tvingats lämna sina hem sedan översvämni­ngarna gjort att avloppssys­temet brakat samman.

Vattnet absorberas inte

Extremvädr­en hänger ihop och kan tillskriva­s klimatförä­ndringarna, enligt John Clague, professor vid institutio­nen för geovetensk­ap på Simon Fraser University.

– Forskarna anser att dessa speciella händelser blir allt vanligare, förvärras eller förstärks av klimatförä­ndringarna, säger han.

Sommarens rekordtemp­eraturer banade väg för svåra skogsbränd­er. Den brända marken kan inte absorbera regn lika effektivt, vilket resulterar i att vattnet från skyfallen snabbt rinner ut i vattendrag och floder, som svämmar över, förklarar Clague.

 ?? FOTO: DARRYL DYCK/AP/TT ?? ■ Markerna i dalen vid staden Abbotsford i Britsh Columbia ligger under vatten.
FOTO: DARRYL DYCK/AP/TT ■ Markerna i dalen vid staden Abbotsford i Britsh Columbia ligger under vatten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland