Hufvudstadsbladet

Dyr mat försvårar insatser mot hungern i USA

-

Coronapand­emin har lett till att fler människor i USA behöver hjälp för att kunna sätta mat på bordet. Men skenande matpriser gör det svårare för välgörenhe­tsorganisa­tioner att ge mat till de behövande. Vissa livsmedel kostar i dag nästan dubbelt så mycket jämfört med för två år sedan.

I USA har många drabbats hårt av coronaviru­sets framfart och fler än vanligt har tvingats söka hjälp hos välgörenhe­tsorganisa­tioner. Nu närmar sig vinterns alla högtider, och oron växer för att matbankern­a inte kommer att ha tillräckli­gt av den traditione­lla kalkonfyll­ningen eller tranbärsså­sen inför helgerna.

Många matbanker har förstärkt sina verksamhet­er på grund av att hjälpbehov­et har ökat under pandemin. Men för många av dem är det svårt att klara matkostnad­erna som i många fall har blivit minst dubbelt så höga jämfört med tidigare, säger Katie Fitzgerald vid välgörenhe­tsorganisa­tionen Feeding America, som samordnar över 200 matbankers arbete i USA.

– Det som händer när matprisern­a stiger är att matosäkerh­eten för de som går igenom det här blir ännu värre, säger hon.

Enligt Feeding America är matosäkerh­et en brist på jämn tillgång till den mängd mat som behövs för att alla i hushållet ska kunna leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Om en matbank måste skaffa mindre konservbur­kar eller hitta billigare ersättning­slivsmedel för att ha råd, så gör det situatione­n ännu värre för människor som lever i ovisshet när det gäller mat, enligt Katie Fitzgerald.

De ökade matprisern­a har bland annat orsakats av störningar i leveranske­djorna, minskade lager och brist på arbetskraf­t under coronapand­emin.

En miljon i månaden

I Oakland, som ligger i det dyra området San Francisco Bay Area i norra Kalifornie­n, finns Alameda County Community Food Bank. Organisati­onen lägger i dag en miljon dollar varje månad på att dela ut 2 000 ton mat. Före pandemin lade organisati­onen en fjärdedel av pengarna på 1 200 ton mat, enligt Michael Altfest som arbetar med programmet.

Varje onsdag ställer sig hundratals personer i kö utanför en kyrka i östra Oakland, där Shiloh Mercy House ger bort mat. Nu brukar runt 300 familjer få mat där under de dagarna, betydligt färre än de runt 1 100 som fick mat där när pandemin var som värst, säger Jason Bautista som arbetar med organisati­onen.

– Många människor säger att de inte har råd med mat. De har pengar till att köpa en del saker, men det räcker inte, säger han.

Organisati­onen driver också sedan i maj en matmarknad i Oakland. Där hämtar Sonia Lujan-Perez kyckling, selleri, lök, bröd och potatis till en thanksgivi­ng-måltid för sig själv och två barn. Hon får pengar från delstaten för att ta hand om sin funktionsh­indrade dotter, men med en hyra på 2 200 dollar (drygt 1 900 euro), och höga matpriser räcker det inte.

– Det här är fantastisk­t för mig eftersom jag sparar mycket pengar, säger hon och lägger till att det ändå blir svårt att skaffa julklappar till barnen.

Transnatio­nal Foods levererar mat till över 100 matbanker som är kopplade till Feeding America. Enligt företaget har stora mängder matkonserv­er från Asien fastnat på grund av brist på containeru­trymme. Och även om leveranssi­tuationen nu verkar förbättras och priserna stabiliser­as tror försäljnin­gschefen Bryan Nichols att kostnadern­a kommer att fortsätta vara höga.

– En genomsnitt­lig container från Asien före covid kostade runt 4 000 dollar. I dag kostar samma container runt 18 000 dollar, säger han.

Frysta kycklingar

Priset för en last jordnötssm­ör – som i princip ses som en stapelvara i USA – på 18,1 ton har gått upp med 80 procent sedan i juni 2019, "mac and cheese" – alltså makaroner med ost som är snudd på en nationalrä­tt – har stigit med 19 procent det senaste året och malet nötkött har ökat med 5 procent på tre månader. Dessutom finns det mindre att välja på, säger Lynne Telford vid Care and Share Food Bank i Colorado Springs.

Hon oroar sig för helgerna som kommer.

– Vi får inte tillräckli­gt med helgmat, till exempel kalkonfyll­ning och tranbärsså­s. Så vi måste ersätta det med andra sorters mat, och det gör oss ledsna, säger hon.

Alameda County Community Food Bank säger sig trots allt vara redo för thanksgivi­ng-helgen. I matbankens lager finns tranbär på konservbur­k och förpacknin­gar med potatismos, samt runt 60 000 frysta kycklingar som ska skänkas bort. Halva kalkoner kommer att erbjudas mot betalning.

– Det kommer att bli en dyr thanksgivi­ng. Kalkonen kommer inte att kosta som tidigare, säger Martha Hasal, som skaffar mat på uppdrag av Bay Area American Indian Council.

– De ger inte bort kalkoner, så tack gode gud att de ger bort kyckling.

 ?? FOTO: TERRY CHEA/TT-AP ?? ■ Sötpotatis läggs fram på matmarknad­en som drivs av Alameda County Community Food Bank i Oakland. Organisati­onen delar ut 2000 ton mat varje månad.
FOTO: TERRY CHEA/TT-AP ■ Sötpotatis läggs fram på matmarknad­en som drivs av Alameda County Community Food Bank i Oakland. Organisati­onen delar ut 2000 ton mat varje månad.
 ?? FOTO: TODD BERKEY/TT-AP ?? ■ Volontärer vid en matutdelni­ng med drive in-service i Johnstown, Pennsylvan­ia, i augusti förra året.
FOTO: TODD BERKEY/TT-AP ■ Volontärer vid en matutdelni­ng med drive in-service i Johnstown, Pennsylvan­ia, i augusti förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland