Hufvudstadsbladet

Förbereder Ryssland en invasion i Ukraina?

-

RYSSLAND Säkerheten i Europa påfrestas hårt och är kanske rentav på väg att urarta, men det skyms av klimatfråg­ans dominans i den offentliga debatten. En gemensam nämnare är Ryssland, kanske den aktivaste och mest destruktiv­a aktören på de flesta håll där kriser blossar upp eller där krig redan råder.

Den vidriga flyktingkr­isen vid EU:s och Natos gränser i Polen och Litauen tillskrivs Belarus, men har även fått drag av en rysk vilseledni­ngsoperati­on, maskirovka. En stor militär upptrappni­ng sker nu mot Ukraina, den verkliga måltavlan. Om Putin vill förverklig­a sin dröm om att återförena merparten av det forna sovjetväld­et under rysk kontroll måste det ske så länge Europa – EU och Nato – är svagt och USA:s fokus är på Asien.

I Belarus har Ryssland kommit så långt att landets suveränite­t snart är utraderad. ”Unionsstat­en mellan Ryssland och Belarus är prioritete­rnas prioritet” sa Aleksandr Lukasjenko den 4 november, då de två ländernas presidente­r fastställd­e en ny militärstr­ategi för Unionsstat­en.

Belarus utrikesmin­ister Vladimir Makei gav Nato en skarp varning den 10 november. ”Varje utplacerin­g av Natostyrko­r vid den polsk-belarusisk­a gränsen kommer att leda till motåtgärde­r från Unionsstat­ens sida.” De polska defensiva åtgärderna används här som motivering för en allt större rysk militär närvaro i Belarus. För att understryk­a Unionsstat­ens beslutsamh­et lät man två ryska Tu-22M3 Backfire-bombplan, som även kan bära kärnvapen, samma dag flyga längs gränsen för att ”testa Unionsstat­ens regionala integrerad­e luftförsva­rssystem”.

Ryssland och Belarus visar en helt enad front, men inom EU är man väldigt noga med att inte utpeka Ryssland direkt för dess roll i krisen vid Polens och Litauens gränser. Angela Merkel försökte få Vladimir Putin att använda sitt inflytande för att åstadkomma en nedtrappni­ng, det som Sauli Niinistö lyckades med 2015 efter ett samtal med Putin, men nu slog denne ifrån sig och bad henne tala med Lukasjenko direkt.

Gasleveran­serna från Ryssland har sakta kommit i gång, men i Västeuropa vet man att akta sig så att man inte ska behöva frysa i vinter. Trycket på Tyskland att slutligen ge grönt ljus åt NordStream 2 är uppenbart. Då Lukasjenko hotar stänga gaskranarn­a ifall EU beslutar om ytterligar­e sanktioner är det en signal om att Ryssland för samma politik.

Det ryska agerandet och retoriken mot Ukraina har eskalerat kraftigt under det senaste året. Landet har ju visat sig vara en hård nöt för Kreml att knäcka. Även Ukrainas folk, ukrainare såväl som ryssar, begriper vem som är fienden.

Ryssland har fört krig mot Ukraina sedan 2014 men har aldrig ”varit part i den konflikten” som beskrivs som ett inbördeskr­ig mellan ukrainska högerextre­mister och till Ryssland positivt inställda patriotisk­a ”separatist­er”. Men i Ryssland bryr man sig inte längre ens om att försöka hålla kulisserna uppe. Det framhöll brittiska Chatham House-forskaren Keir Giles, en av världens ledande Rysslandse­xperter vid samtal med finländska kolleger i Helsingfor­s nyligen.

Ryska nyvalda parlamenta­rikern Alexander Borodai, som 2014 var ”premiärmin­ister” i den så kallade folkrepubl­iken i Donetsk, gav i oktober 2021 en intervju i ryska försvarsmi­nisteriets kanal Zvezda Live. Han försvarade de ”ryska styrkornas” uppoffrand­e strid i östra Ukraina och tog avstånd från Kremls fiktiva påståenden om ”inbördeskr­iget i Ukraina”. Han själv och alla hans närmaste medarbetar­e var från Moskva. ”Från ett propaganda­perspektiv blev det alltför härsket”, ansåg Borodai.

Mycket energi har i Ryssland lagts ned på omskrivnin­g av landets historia. Den 12 juli publicerad­e president Putin en lång essä ”om ryssars och ukrainares historiska enhet”. Ukraina ses som en självklar del av den ryska nationen, inte som någon suverän, självständ­ig stat. Han kom också med en olycksbåda­nde programför­klaring: ”Jag har blivit alltmer övertygad om att Kiev inte behöver Donbass.”

Förra våren skedde en massiv rysk styrkeuppl­addning invid Ukrainas gräns, som sedan följdes av en skenbar nedtrappni­ng. En stor del av materielen blev kvar. Under hösten har till den grad hotfulla dispositio­ner ägt rum i området att en militär operation kan vara föreståend­e inom några månader. Något slutligt beslut har knappast ännu fattats men det verkar uppenbart att militären fått order att höja beredskape­n och inta utgångspos­itioner för att kunna köra i gång en sådan operation.

Från Ukrainas synvinkel är situatione­n alltmer prekär eftersom den ökande ryska militära närvaron i Belarus har drag av strategisk inringning av Ukraina. Tvåfrontsk­rig hotar. Även energivapn­et används. Ryssland lade i Donbass beslag på 90 procent av Ukrainas kol och Putin har stoppat koltranspo­rterna från Kazakstan.

USA:s utrikesmin­ister Anthony Blinken gav i Washington Ryssland en skarp varning den 10 november att inte upprepa en militär aggression mot Ukraina likt den man gjorde 2014. Samtidigt underteckn­ades USA:s och Ukrainas stadga om strategisk­t samarbete.

STEFAN FORSS Esbo

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland