Hufvudstadsbladet

Skattmasen största boven för elpriset

-

ENERGI Jag är mycket förvånad över att ingen har kommentera­t Hans Långbackas fina insändare angående elprodukti­on och överföring (HBL Debatt 9.11).

För ett knappt år sen gjorde jag en jämförelse för tiden 1.12.2019-30.11.2020. Vår stadigvara­nde bostad, ett parhus i Esbo med direkt elvärme, hade en elkonsumti­on på 14 250 kWh som totalt kostade 1 517 euro. Därav produktion 31,7 procent, överföring 27,8 procent och skatt 40,5 procent. På sommarstug­an i Pargas skärgård använde vi 10 255 kWh som kostade 1 511 euro. Därav produktion 23,2 procent, överföring 41,6 procent och skatt 35,2 procent.

För båda är elproducen­ten Fortum och för överföring­en ansvarar Caruna. Men, enlig mig är skattmasen den största boven i sammanhang­et. Omsättning­sskatt uppbärs på elprodukti­on, grundavgif­t, överföring och dess grundavgif­t samt elskatt och till råga på allt även omsättning­sskatt på elskatten. Vem står bakom detta? Jo, våra politiker som pläderar för mer användning av elenergi för att ersätta andra energiform­er.

Är detta politikern­as sätt att sporra oss konsumente­r? Att elnätet såldes till utländska investerar­e är oförlåtlig­t. Nu har de nya ägarna en monopolstä­llning. Våra politiker kan inte eller vill inte längre helt begränsa prishöjnin­garna och de stora vinsterna som går till investerar­e utomlands.

Inte heller förstår jag fjärrvärme­ns prissättni­ng. Fjärrvärme är ju till stor del en biprodukt av elprodukti­onen (utan att gå in på detaljer och varianter). Varför höjs då fjärrvärme­priserna i Helsingfor­s så hutlöst och Helen gör stora vinster?

Precis som Långbacka ifrågasätt­er man nog politikern­as agerande och ansvar då skattebeta­larna betalar för politikers idiotiska energibesl­ut.

TORE AHLGREN Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland