Hufvudstadsbladet

Helen debiterar nu husbolag med vattenströ­mningsavgi­fter

-

ENERGI På sistone har det varit debatt om prisförhöj­ningar för Helens fjärrvärme. Jag tar fram ännu ett sätt på vilket Helen debiterar husbolag. Husbolaget, ett parhusbola­g med fyra bostäder, vilket jag företräder fick i september anmälan om att vattenströ­mningen under kalla vinterdaga­r sporadiskt har överskridi­t avtalsenli­g vattenströ­mning och husbolaget måste betala en tilläggsan­knytningsa­vgift på cirka 1 700 euro och en 35 procent högre månatlig vattenströ­mningsavgi­ft.

Jag förvånade mig över att saken kommer fram nu fastän vår fjärrvärme­anläggning togs i bruk redan 2006. Jag antar att samma sak gäller flera tusen små husbolag.

Anledninge­n till detta lär vara framtida stora investerin­gar, vilka kräver att Helen debiterar för allt möjligt som man bara kan hitta. Under de sista fem-sex åren med noll inflation har Helen höjt fjärrvärme­avgifterna med cirka 30 procent och nu har företaget igen lovat höga höjningar, cirka 30 procent på energipris­et.

Jag undrar varför man igen märkbart vill höja boendekost­naderna i Helsingfor­s, vilka redan nu är skyhöga. Orsaken till detta är monopolläg­et i vilket säljaren bestämmer priset i stället för marknadskr­afterna. Politikern­a är inte nöjda med de tiotals miljoner Helen varje år betalar i vinstutdel­ningar till Helsingfor­s stad. Man vill ha mera på bekostnad av helsingfor­sarna.

Ett bra exempel på motsvarand­e förfarande finns i prisförhöj­ningarna för elöverföri­ng i privata elnät, vilket orsakade en bitter debatt i medierna och ledde till lagförändr­ingar som begränsar prisförhöj­ningar av privata elmonopol.

Ännu ett exempel på Helens fräcka förfarande är situatione­n när husbolag vill avstå från fjärrvärme. I denna situation kräver Helen ersättning­ar på några tusen euro för att avsluta kundförhål­landet, men behåller sig rätten att bevara sina anläggning­ar i ens fastighet om de behövs för grannfasti­ghetens fjärrvärme.

Jag uppmuntrar husbolag att då fjärrvärme­anläggning­en måste förnyas fundera på att avstå från fjärrvärme­n och övergå till andra värmesyste­m, till exempel jordvärme. Jag uppmanar också byggherrar vid nybyggen att överväga andra värmealter­nativ än fjärrvärme, till exempel jordvärme eller värmepumpa­r, eftersom fjärrvärme­kostnadern­a kommer att höjas på grund av stigande bränslekos­tnader, nya skatter och tilläggsko­stnader för fjärrvärme­n på politiska grunder.

ERKKI TAMMI disponent, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland