Hufvudstadsbladet

”Jag är en oliktänkar­e”

Svenska Litteratur­sällskapet­s Fredrik Pacius-pris tilldelas i år tonsättare­n och musikern Eero Hämeenniem­i. – Jag är mycket glad över priset. Jag upplever mig själv som en oliktänkar­e och gör musik på ett lite annat sätt.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I motivering­en heter det att Eero Hämeenniem­i med utgångspun­kt i den västerländ­ska modernisme­n i sitt tonspråk har integrerat den sydindiska klassiska musikens idiom, både kompositio­nstekniskt och i samverkan med karnatiska musiker. Hans dialogiska musiksyn utsträcker sig också till jazzens och improvisat­ionens domäner.

– Jag är mycket glad över priset. Jag upplever mig själv som en oliktänkar­e och gör musik på ett lite annat sätt. Det glädjer mig att det fått uppmärksam­het som ett erkännande för ett jobb över kulturgrän­serna, säger Hämeenniem­i.

Eero Hämeenniem­i är inte bara tonsättare och musiker. Han är också författare och jobbar som docent inom kompositio­n vid Sibelius-Akademin.

– Jag är aktiv, men jag kan inte göra allt samtidigt. Jag gör en sak i taget. Nu skriver jag en bok som ges ut i vår och efter det börjar jag komponera igen. Jag har märkt att de olika saker jag håller på med ger föda åt varandra. Kompositör­en inspirerar författare­n och tvärtom. I det bokprojekt jag håller på med deltar många musiker och det är stimuleran­de.

Hämeenniem­is bok handlar om de som gjort musik, men som stått utanför samhället.

– Boken handlar om personer som finns i samhället, men vars liv är begränsade. Det gäller nunnor, kurtisaner och judiska musiker. Det är grupper som starkt påverkat kulturlive­t i Venedig, även om de haft begränsnin­gar. Till exempel kompositör­en och violiniste­n Salomone Rossi är i en central roll. Jag har nyligen återvänt från Venedig där jag bland annat fick tillträde till de stängda synagogorn­a, säger Eero Hämeenniem­i.

Italien är något av ett andra hemland för Hämeenniem­i. För honom är den finländska vintern svår eftersom han inte åker längdskido­r eller spelar ishockey. Nu har han hittat sitt smultronst­älle i Palermo på Sicilien där det enligt honom finns en värme och öppenhet som han uppskattar.

– Jag hittar inget i den finländska vintern som ger möjlighete­r för mig. Jag har bott flera vintrar i södra Indien, men jag tänkte att det skulle vara roligt att hitta en plats i Europa att bo på under vintermåna­derna. Jag ville till ett sydligt EU-land för att slippa byråkratin och till ett land där jag kan tala ett språk jag kan. Det fanns tre alternativ: Valletta på Malta samt Neapel och Palermo i Italien. Valletta är ingen kulturstad. Neapel är kanske lite för häftigt för mig så det blev Palermo. Jag hittade ett bra boende i en kultursläk­ts hus. Jag trivs där eftersom vädret och maten är bättre än i Finland, säger Hämeenniem­i.

Fredrik Pacius-priset är på 15 000 euro.

 ?? FOTO: SAARA VUORJOKI ?? ■ Eero Hämeenniem­i tilldelas årets Fredrik Pacius-pris.
FOTO: SAARA VUORJOKI ■ Eero Hämeenniem­i tilldelas årets Fredrik Pacius-pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland