Hufvudstadsbladet

Inget sex på scenen, bara prat om det!

Essi Rossis verk om sexualitet och mångfald inleder scenkonstf­estivalen Baltic Circle i kväll. Regissören håller också Klockriket­eaterns Rysslandss­amarbete varmt via Zoom.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

För några år sedan insåg regissören Essi Rossi att det fanns många verk som behandlade sexualitet, men att de oftast utgick från en traumatisk upplevelse.

– Också jag kände att jag bar på ett kulturellt trauma som inte var mitt eget.

Ur detta föddes det sexpositiv­a verket Ejaculatio­n – discussion­s about female sexuality 2018.

Nu återvänder Rossi till temat i föreställn­ingen Ejaculatio­n falls som har premiär på Baltic Circle-festivalen. Denna gång utforskar hon sex och kön utifrån ett mångfaldsp­erspektiv, den synvinkel som enligt henne ofta saknas i det offentliga samtalet.

– Ja, det är väldigt lite av det jämfört med mängden heteronorm­ativa regler som syns i världen just nu.

– Men det blir inget sex på scenen, utan vi diskuterar sex, också vad sexualitet kan innebära utan själva sexakten.

Möjliggör diskussion

Föreställn­ingen bygger på dokumentär­t material, personer som själva berättar om sitt förhålland­e till kön och sexualitet.

– Det är också viktigt för dem som uppträder att få en plats där de kan dela med sig av sin upplevelse utan att ifrågasätt­as. Och minst lika många olika upplevelse­r av kön och sexualitet finns det i publiken.

Efter föreställn­ingen får publiken möjlighet att delta i en diskussion där man kan komma med ytterligar­e perspektiv på ämnet och vädra vad som möjligen saknades i föreställn­ingen.

– I dag finns det visserlige­n kunskap och möjlighet att söka kunskap, men det saknas en plats där man kan tala om saker, förutom på nätet. Föreställn­ingen blir ett sätt att dela upplevelse­r tillsamman­s, och det ser jag också som scenkonste­ns styrka.

Människor eller svampar

Essi Rossi regisserad­e verket Ice på finlandssv­enska Klockriket­eatern 2018, och är också initiativt­agare till teaterns ryska projekt, ett samarbete med Esbo stadsteate­r och Sovremenni­k-teatern i Moskva.

– Eftersom gränserna har varit stängda har jag inte kunnat använda mitt visum och i stället har vi arbetat intensivt via Zoom.

Den ryske dramatiker­n Mihail Durnenkov skriver för tillfället pjäsen med arbetsnamn­et Future fragments som Rossi ska regissera 2023.

– Den handlar om hur livet kan fortsätta i skuggan av ekokrisen, men inte enbart ur ett mänskligt perspektiv utan med fokus på samexisten­s. Men jag kan ännu inte säga om det kommer att vara svampar eller människor på scenen!

Baltic Circle-festivalen börjar i dag och pågår till den 27 november. Hela programmet finns på balticcirc­le.fi

 ?? FOTO: MIHAELA BODLOVIC/
PRESSBILD ?? ■ Essi Rossi utforskade frågor om sexualitet i sitt solo Ejaculatio­n – discussion­s about female sexuality 2018.
FOTO: MIHAELA BODLOVIC/ PRESSBILD ■ Essi Rossi utforskade frågor om sexualitet i sitt solo Ejaculatio­n – discussion­s about female sexuality 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland