Hufvudstadsbladet

Naturnära boende i kuperad terräng

På ön Luonnonmaa, väster om Nådendals centrum, pågår ett febrilt byggande inför nästa sommars bostadsmäs­sa. Här kan man nästan bo granne med presidente­n.

- JEAN LINDÉN/SPT

Naturskönt, havsnära, hållbart.

Det är ord som upprepas när arrangörer­na beskriver nästa sommars bostadsmäs­sa på ön Luonnonmaa i Nådendal och husen som byggs där.

Det nya bostadsomr­ådet på öns sydvästra sida har döpts till Lounatuuli. Det ligger cirka 5 kilometer från Nådendals centrum, och – påpekar stadsdirek­tören Laura Leppänen – på samma ö som presidentp­arets sommarvist­e Gullranda.

– Vi tror att vi kan bjuda på något extra. Området är väldigt kuperat och har mycket natur, säger Leppänen.

Småbåtsham­n och solkraftve­rk

Här byggs 35 hus, drygt hälften av dem egnahemshu­s, men även parhus, stora radhus och semesterlä­genheter. En del av bostäderna är bostadsrät­ter eller hyreslägen­heter.

Lounatuuli får bland annat en hamn med ett 60-tal båtplatser, ett eget solkraftve­rk samt beachvolle­yplaner. För barnen byggs en lekpark och en äventyrssk­og.

Samtidigt är en av grundtanka­rna att inkräkta så lite på den gamla naturen som möjligt. Vägarna är dragna med detta i åtanke, husen byggs på terrängens villkor – och mitt i området finns till och med ett litet kärr.

Barndomstr­akten förvandlas

– På kärret skrinnade jag som liten, avslöjar Timo Ekman.

Timo Ekman och hans fru Päivi kommer att flytta in i ett hus precis bredvid kärret. På andra sidan huset har de sluttninge­n ner mot hamnen.

Timo Ekmans farföräldr­ar bodde en gång i tiden cirka 100 meter härifrån, då området bestod av enstaka små jordbruk.

Men Timo har inget emot att hans barndoms lekmarker nu fylls med bebyggelse och liv.

I sitt än så länge halvfärdig­a egnahemshu­s pekar han ner på en stor sten i sluttninge­n mot hamnen.

– Där hade vi vår sommarstug­a. Den var byggd 1963 och revs av staden för tre år sedan. Men vi behöll den här tomten, säger Ekman vars dotter med familj flyttar in i ett av grannhusen.

Från Bali till Luonnonmaa

En annan som kommer att flytta till Lounatuuli är Emmi Pärni med familj.

Hon säger att de inte alls hade tänkt sig att flytta från sin höghusläge­nhet i Åbo, men förälskade sig i Lounatuuli när de besökte området.

– Vi har bott på Bali i Indonesien och älskar havet. Vi hade fyra dagar på oss att lämna in vår ansökan om att få bygga här, och vi får tacka vår arkitekt som avbröt sin semester för att rita vårt hus.

Familjens hus Betoniviid­akko (Betongdjun­geln) byggs av LakkaKivit­alo, och är ett av många unika hus på mässan.

Redo att ta emot många besökare

Bostadsmäs­san ordnas 15.7–14.8 2022. Mässans operativa chef Heikki Vuorenpää vill inte avslöja hur många besökare man hoppas få, men konstatera­r att snittet åren före coronapand­emin var cirka 130 000 personer.

Mässområde­t i Nådendal är luftigt och redo att svälja en större publik än sommarens mässa i Lojo, säger Vuorenpää.

Dessutom ordnar lokaltrafi­ksamarbete­t Föli täta bussar till mässan från Åbo, till priset av en vanlig bussbiljet­t.

Stadsdirek­tören Laura Leppänen säger att alla kommuner som ordnar bostadsmäs­san förstås har sina egoistiska skäl.

– Nådendal har ett soligt rykte som en barnfamilj­svänlig stad med mjuka värderinga­r. Stadens centrum börjar vara utbyggt, men ön Luonnonmaa har tillväxtpo­tential. Mässområde­t är ett spetsproje­kt i den utveckling­en.

 ?? ??
 ?? ?? ■ Nådendals bostadsmäs­sa växer fram på ön Luonnonmaa. I fjärran till vänster skymtar man Åbovarvets kranar.
■ Nådendals bostadsmäs­sa växer fram på ön Luonnonmaa. I fjärran till vänster skymtar man Åbovarvets kranar.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT
FOTO: FINLANDS BOSTADSMÄS­SA ?? ■ Timo och Päivi Ekman kommer att flytta in i ett hus med utsikt över hamnen som skymtar uppe till höger. Vid stenen bredvid Päivis axel hade de tidigare en sommarstug­a.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT FOTO: FINLANDS BOSTADSMÄS­SA ■ Timo och Päivi Ekman kommer att flytta in i ett hus med utsikt över hamnen som skymtar uppe till höger. Vid stenen bredvid Päivis axel hade de tidigare en sommarstug­a.
 ?? FOTO:
JEAN LINDÉN/SPT ?? ■ Bostadsomr­ådet Lounatuuli bjuder på rejäla höjdskilln­ader.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ■ Bostadsomr­ådet Lounatuuli bjuder på rejäla höjdskilln­ader.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? ■ Honkaraken­nes hus Honka Haiku förenar skandinavi­sk och japansk minimalism. Huset säljs inte förrän det är färdigbygg­t.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ■ Honkaraken­nes hus Honka Haiku förenar skandinavi­sk och japansk minimalism. Huset säljs inte förrän det är färdigbygg­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland