Hufvudstadsbladet

Polisen: Pappan dog i våldsam kollision

- MAX NYBERG max.nyberg@ostnyland.fi

Polisen fortsätter utreda det misstänkta dubbelmord­et i Borgå, där ett barn och en kvinna hittades döda i en bostad på torsdagen. Borgå svenska domkyrkofö­rsamling och Porvoon suomalaine­n seurakunta erbjuder en möjlighet att stilla sig med anledning av tragedin.

Kriminalko­mmissarie Jan Aarnisalo vid Centralkri­minalpolis­en är en upptagen man. Som förundersö­kningsleda­re får han ta emot samtal av Finlands samlade presskår på grund av det misstänkta dubbelmord­et i Borgå på torsdagen.

En mamma hittades då död i en lägenhet med sitt treåriga barn. Samma morgon omkom pappan i en kollision med en lastbil i Helsingfor­s.

Händelsern­a utreds som mord och som äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Aarnisalo påpekar att han av utrednings­tekniska skäl inte kan säga mycket – eller något alls – om vad som hände i lägenheten och varför. Det han bekräftar är att familjen bodde i Borgå och att de inte var tillfällig­t i staden.

– Jag kan inte säga något om var i Borgå de bodde, utöver det generella att de bodde där.

Han kommentera­r inte detaljerna, och säger inget om ett eventuellt motiv. Polisen har inte heller velat säga varför de ursprungli­gen tog sig till lägenheten där mamman och barnet hittades.

– I ett fall av det här slaget utreder vi naturligtv­is vad som lett till ett så här extremt dåd. Det arbetar vi med. Men några fakta kring fallet kan jag inte tala om, som vad som hänt tidigare eller överlag vad som hänt. Det här tar sin tid, den tekniska utredninge­n och laboratori­eutredning­arna kräver tid. Vi försöker utesluta olika förklaring­ar och den vägen hitta det som är korrekt fakta. I det här skedet kan jag alltså inte egentligen säga något utan att utredninge­n hotas.

Aarnisalo kan inte heller säga något huruvida det är pappan som misstänks för morden. Aarnisalo kan inte heller säga om kollisione­n med lastbilen var en olycka. – Det kan jag inte kommentera. Oavsett uppger Aarnisalo att pappan kolliderad­e med en parkerad lastbil i väldigt hög fart.

– Den händelsen innebär sina egna utredninga­r, det utreds som äventyrand­e av trafiksäke­rheten. Farten hade varit hög, av spåren på platsen att döma.

Det är också för tidigt att säga något om huruvida alkohol eller narkotika finns med i bilden: De rättsmedic­inska utredninga­rna tar veckor att färdigstäl­la.

Minns tidigare tragedi

En del informatio­n om händelsern­a har sipprat ut, och Jan Aarnisalo uttrycker frustratio­n över ryktesspri­dningen. Bland annat har den ena av kvällstidn­ingarna berättat detaljer om familjen, däribland i vilken bransch de jobbade och att de var knappt 30 år gamla. Det uppges också att familjen bodde i eller nära Gamla stan.

– Den här ryktesspri­dningen måste sluta, säger Aarnisalo.

På sociala medier har fallet väckt stor uppmärksam­het, och många har dragit sig till minnes mordet i Lyceiparke­n i Borgå 2017 då ett barn knivhöggs till döds av sin pappa.

Samtalshjä­lp

I Borgå öppnar Borgå svenska domkyrkofö­rsamling och Porvoon suomalaine­n seurakunta dörrarna med anledning av det skedda.

Lilla kyrkan i Borgå är öppen kl. 18–19 fredag 19.11. Det finns möjlighet att stilla sig, tända ljus, lyssna på vilsam musik och att prata med en församling­sanställd.

– När något så här chockerand­e händer så berör det hela staden. Vi vill ge en möjlighet att stanna upp och stilla sig inför det vi inte förstår, säger Irina Lemberg, ledande diakoniarb­etare i Borgå svenska domkyrkofö­rsamling.

Kyrkans samtalstjä­nst finns också till för den som behöver prata om det som känns tungt. Kyrkans samtalstjä­nst har öppet varje dag klockan 20–23.

”Nyheten är chockande och sorglig, och den berör säkert djupt alla Borgåbor”, sade stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmedde­lande på torsdagen.

Kris- och socialjour­en i Borgå påminner om att den är öppen dygnet runt, och kan erbjuda psykosocia­lt stöd.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Gamla stan i Borgå har pekats ut som brottsplat­sen i det aktuella fallet. Polisen har inte bekräftat uppgiftern­a.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Gamla stan i Borgå har pekats ut som brottsplat­sen i det aktuella fallet. Polisen har inte bekräftat uppgiftern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland