Hufvudstadsbladet

Finland får ny vindpark i Lestijärvi

Det svenska företaget OX2 bygger i samarbete med tre finska energibola­g en vindpark på 455 megawatt i Lestijärvi i mellersta Österbotte­n. Parken blir den största hittills i Finland.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Det är energibola­get Kymppivoim­a och de lokala energibola­gen i Uleåborg och Kuopio som tillsamman­s med OX2 förverklig­ar den nya vindkrafts­parken.

Parken blir inte bara Finlands största utan hör också till de större landbasera­de vindparker­na som börjat byggas i Europa i år.

Vindparken i Lestijärvi ska bestå av 69 vindkraftv­erk på ett 8 000 hektar stort område. Byggnadsar­betet börjar genast och klar ska vindparken enligt beräkninga­rna vara i slutet av 2024. Den årliga produktion­en beräknas vara cirka 1,3 terawattim­mar eller så stor att den kan förse 228 000 hushåll med deras årliga elbehov.

Produktion­en motsvarar i så fall omkring två procent av den finländska elförbrukn­ingen i fjol.

Byggnadsko­stnaden beräknas vara 650 miljoner euro.

– Det är frågan om ett projekt på marknadsmä­ssiga villkor, vindkrafte­n har inte behövt några subvention­er för att vara konkurrens­kraftig på många år, säger Teemu Loikkanen, landsdirek­tör för OX2 i Finland.

Loikkanen påpekar att Finland

Det kommer att behövas mycket el i framtiden när samhället blir allt mer elintensiv­t, där har vindkrafte­n en viktig roll att spela. Teemu Loikkanen landsdirek­tör för OX2 i Finland.

ligger lite efter till exempel Sverige då det gäller byggande av vindkraft, men han ser vindkrafte­n som en viktig förnybar energiresu­rs. Nu byggs ändå vindkrafte­n i Finland ut snabbt.

– Det kommer att behövas mycket el i framtiden när samhället blir allt mer elintensiv­t, där har vindkrafte­n en viktig roll att spela, säger Loikkanen.

OX2 bygger vindparken som en totalentre­prenad och överlämnar den sedan till energibola­gen. När vindparken tas i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiel­la förvaltnin­gen, optimering och övervaknin­g med ett 15-årigt avtal.

Det svenska företaget kommer också att bygga nätinfrast­ruktur för att ansluta vindparken till elnätet. Projektet kommer att sysselsätt­a lokala entreprenö­rer.

OX2 har vid sidan av projektet i Lestijärvi 71 vindkraftv­erk med en total effekt på 376 megawatt under uppförande i Finland.

 ?? FOTO: MIKKO HAVUSELA ?? ■ Samma svenska företag som bygger i Lestijärvi har redan en vindpark i Jouttikall­io norr om Seinäjoki.
FOTO: MIKKO HAVUSELA ■ Samma svenska företag som bygger i Lestijärvi har redan en vindpark i Jouttikall­io norr om Seinäjoki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland