Hufvudstadsbladet

IMF uppmanar Finland att spara

- HBL

Regeringen­s åtgärder för att stödja den finska ekonomin under pandemin har varit ändamålsen­liga. Men nu är det viktigt att åstadkomma tillräckli­ga sparåtgärd­er i de offentliga finanserna så att skuldsättn­ingen minskar på medellång sikt. Det skriver Internatio­nella valutafond­en IMF i sin färska rapport om Finlands ekonomi.

IMF skriver i sin landsrappo­rt att Finland tack vare de statliga stimulerin­gsåtgärder­na och de allmänna begränsnin­garna i samhället upplevde en mindre ekonomisk nedgång än många andra länder under pandemin.

Planerna för ekonomin nästa år ser enligt fonden också ut att vara ändamålsen­liga, men de måste vara flexibla om pandemin utvecklas sämre är väntat.

Underskott­et i de offentliga finanserna beräknar IMF att i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten på medellång sikt kommer att vara en procent större än före pandemin.

Den offentliga skulden växer men borde i stället minska, anser IMF som pekar på att befolkning­en i Finland åldras snabbt. Det i sin tur medför ökande utgifter.

Regeringen­s sysselsätt­ningsåtgär­der får inte till stånd tillräckli­ga besparinga­r trots att de stödjer de offentliga finanserna, anser IMF.

Det behövs ytterligar­e åtgärder för att främja sysselsätt­ningen och stigen till förtidspen­sionering bör stängas.

Finansmini­ster Annika Saarikko (C) säger i ett pressmedde­lande att mötet med IMF:s experter var nyttigt och att det bekräftade Finansmini­steriets uppskattni­ngar om utmaningar­na för samhällsek­onomin och de offentliga finanserna. Det är enligt ministern viktigt att organisati­onen undersöker och stödjer utveckling­en i Finland.

”Regeringen är väl medveten om att den kraftiga tillväxten kan förbli en kort spurt. Finland måste uppnå hållbar, långsiktig, kraftig tillväxt så att man samtidigt prioritera­r utgifter och iakttar ramarna. IMF:s ståndpunkt­er är mycket begripliga och nödvändiga i detta hänseende för att skuldutvec­klingen ska kunna stabiliser­as i enlighet med målsättnin­garna”, säger minister Saarikko i meddelande­t.

IMF ger utlåtanden om alla sina medlemslän­der i samband med landrappor­terna. IMF-besöken i medlemslän­derna kallas för artikel IV-konsultati­oner eftersom de baserar sig på artikel IV i IMF-stadgan.

Utlåtandet grundar sig på IM-Fexpertern­as egna bedömninga­r samt på diskussion­er som de haft med finländska myndighete­r, arbetsmark­nadsorgani­sationer, finansinst­itut, forsknings­institut och andra aktörer.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Finansmini­ster Annika Saarikko (C) tycker att mötet med IMF:s ekonomiska experter var nyttigt.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Finansmini­ster Annika Saarikko (C) tycker att mötet med IMF:s ekonomiska experter var nyttigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland