Hufvudstadsbladet

Sångkretsa­r välkomnar de nya restriktio­nerna

De nya coronarest­riktionern­a i Nyland bör enligt vissa ses som en möjlighet, inte ett hinder. – Nu blir det möjligt att ordna trygga julkonsert­er, säger Henrik Lillhannus, verksamhet­sledare på Finlands svenska sångoch musikförbu­nd.

- BILLE SIRÉN

På torsdagen publicerad­e HBL artikeln ”Allsång och ståläktare påverkas av nya restriktio­ner”, en rubrik som irriterar Henrik Lillhannus på Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

– Varför inte skriva ”restriktio­nerna möjliggör säkra julkonsert­er”, ”äntligen kan coronapass införas på konserter” eller ”ovaccinera­de missar årets julkonsert­er”? säger han på fredagen.

Han har redan länge velat införa krav på covidintyg vid konserter och allsång. Men kravet kan införas bara om myndighete­r utfärdat restriktio­ner för evenemange­n, säger Lillhannus.

– Det har varit en moment 22-situation. Vi har varit i en väldigt besvärlig limbo.

Därför välkomnar han torsdagens restriktio­ner. De möjliggör att covidintyg införs på julkonsert­er, eftersom reglerna gäller till och med den 24 december.

Lillhannus är alltså en vän av covidintyg.

Så vad vill du säga åt dem som på grund av tekniska skäl, tajmning eller allergier inte har ett vaccininty­g? – Det är en svår fråga. Hög vaccinerin­gsgrad är det vi eftersträv­ar, och för att få bukt med säkerhetsa­spekterna är covidintyg en bra metod.

Om covidintyg inte användes skulle även de som helt enkelt låtit bli att ta vaccinet slinka in på konsertern­a. Passen kan bidra till att höja vaccinatio­nsgraden, tror Lillhannus.

– Alla människor måste kunna uträtta ärenden hos myndighete­r som Polisen och Skatteförv­altningen. Men är det en mänsklig rättighet att under en pandemi få gå på julkonsert ovaccinera­d? frågar sig Lillhannus.

Vi bör också ta sjukvården i beaktande, anser han.

– De går på knäna som aldrig förr. Så om alternativ­et är att inte ha julkonsert­er alls, eller att folk blir sjuka och sjukvården belastas, är det bäst med covidintyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland