Hufvudstadsbladet

Belarus skjutsar bort migranter från läger – och till gränsen igen?

Migrantläg­ret vid gränsen mellan Belarus och Polen har tömts. Samtidigt har drygt 400 irakier återvänt till sitt hemland. Men Polen anklagar grannlande­t för att lika snabbt tvinga tillbaka migranter till gränsen.

-

Den statliga belarusisk­a nyhetsbyrå­n Belta publicerar bilder som visar hur migranter på torsdagskv­ällen gjorde sig redo för natten med täcken, filtar och madrasser inne i en logistikha­ngar. Redan för ett par dagar sedan bussades runt tusen av migrantern­a till den uppvärmda lokalen, men enligt Belarus valde omkring 800 att stanna kvar i lägret, trots minusgrade­r.

Men det gick bara några timmar från det att lägret tömts tills migranter åter kördes till gränsen, uppger Polen.

– De förde fler migranter till stället där det tidigare gjordes ett våldsamt försök att gå över gränsen, säger polska gränsbevak­ningens talesperso­n Anna Michalska enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Först var det 100 personer, men belarusier­na fortsatte att frakta dit människor i lastbil. Sedan befann sig 500 personer där.

Irakier har återvänt

Ett plan med 431 irakier ombord lyfte också från Minsk på torsdagen. Irak har gjort tydligt att det bara var de som ville återvända hem frivilligt som hämtades.

– Förhålland­ena var väldigt dåliga. Vi var tvungna att äta gräs och löv från träden, och det var kallt, säger en av migrantern­a till nyhetsbyrå­n AFP sedan planet landat i Irak.

Belarus uppger att det totalt finns omkring 7 000 migranter i landet och säger sig vara beredd att ansvara för att skicka hem 5 000 av dem, om de vill, enligt AFP.

Tusentals av migrantern­a har suttit fast vid gränsen sedan i början av november, med målet att försöka korsa gränsen till Polen och EU. Minst elva av dem har mist livet, enligt hjälporgan­isationer.

USA hotar med sanktioner

Det kan bli aktuellt för USA att införa nya restriktio­ner mot Belarus, hälsar landets utrikesmin­ister Antony Blinken, under ett besök i Nigeria.

– De här försöken att använda migration som vapen måste stoppas, säger han.

– Först och främst är det en enorm orätt mot de här människorn­a som har gjorts till offer genom att användas som verktyg, tillägger han.

EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migrantern­a i ett maktspel gentemot väst och Polens premiärmin­ister Mateusz Morawiecki varnade på torsdagen EU för att hålla direkta samtal med Minsk.

– Vi måste vara medvetna om att alla direkta samtal med Lukasjenko passar honom eftersom de legitimera­r hans regim, säger Morawiecki.

200 migranter gripna

Under torsdagen kom också uppgifter från Polens försvarsmi­nisterium om att omkring 200 migranter som tagit sig över gränsen till Polen hade frihetsber­övats av polska styrkor. Fem personer, varav tre barn mellan sju och nio år gamla, skadades och fördes till sjukhus under incidenten.

Det polska försvarsmi­nisteriet anklagar Belarus för att ha koordinera­t migrantern­as försök att ta sig över gränsen under natten genom att ha förstört taggtrådss­tängslet som skiljer Belarus från Polen och EU, uppenbarli­gen på det ställe talesperso­nen Michalska senare refererade till. Migrantern­a ska sedan ha manats att kasta sten mot de polska soldaterna för att distrahera dem.

Uppgiftern­a har inte kunnat verifieras, då medier inte har tillträde till gränsområd­et.

De här försöken att använda migration som vapen måste stoppas. Anthony Blinken USA:s utrikesmin­ister

 ?? FOTO: LEONID SHCHEGLOV/TT-AP-BELTA ?? ■ Omkring 2 000 migranter som har tältat vid gränsen mellan Belarus och Polen har låtit sig köras till en närliggand­e hangar, där de sover natten till fredag.
FOTO: LEONID SHCHEGLOV/TT-AP-BELTA ■ Omkring 2 000 migranter som har tältat vid gränsen mellan Belarus och Polen har låtit sig köras till en närliggand­e hangar, där de sover natten till fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland