Hufvudstadsbladet

Styvmoderl­ig Ålandsbeha­ndling

- MATS LÖFSTRÖM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

Tilliten i samhället, tilltron på varandra och förtroende­t för myndighete­r är det finländska och nordiska samhällets superkraft. Det möjliggör ett samhälle som framgångsr­ikt bygger på frihet under ansvar och där inte varje sak behöver detaljregl­eras. Det gör saker också mer effektiva samt stärker den inre och yttre säkerheten då det bidrar till en samhörighe­t och moral samt utgör de praktiska fundamente­n för rättsstate­n. Då vi nu diskuterar nya hotbilder mot våra demokratis­ka samhällen är tillit i samhället en av de allra viktigaste försvarsli­njerna. Trots det tas tillit och legitimite­t alltför ofta för givet i det politiska beslutsfat­tandet. Hanteringe­n av coronapand­emin visar på exempel där åtgärder lyckats, men där man ändå skadat förtroende­t eftersom själva processen brustit.

På Åland har förtroende­t för regeringen­s beslutsfat­tande tyvärr fått sig en rejäl törn under pandemin. Man kan ha olika åsikter om åtgärder, det är politik, så länge de är förenliga med grundlagen. Det finns ändå fundament som inte är politik och det är där det många gånger har fallerat. Där måste förbättrin­gar göras för att återbygga förtroende­t. Det finns flera exempel. Ett av de första var då regeringen utlyste undantagst­illstånd och det tog flera dagar innan någon kontaktade den åländska självstyre­lsen. Problemet handlade inte om själva undantagst­illståndet utan att ingen lyfte luren för att på förhand berätta vad som planerades innan saken presentera­des på en direktsänd presskonfe­rens. Sedan dröjde det ytterligar­e dagar innan informatio­nen gick fram.

Man kan tycka vad man vill om de coronahäls­okontrolle­r vid gränsen som införts. Det är delvis en politisk fråga. Däremot är det inte en politisk fråga att behandla olika regioner i Finland godtycklig­t på olika sätt. Tidigare i år beviljade regeringen undantag från hälsokontr­oller för svenska kommuner nära Lappland trots att smittläget där var för dåligt för att uppfylla regeringen­s egen förordning. De svenska kommunerna nära Åland beviljades dock inget undantag trots att smittläget där var bättre än uppe i norr. Beslutet om den ojämlika behandling­en motiverade­s av Social- och hälsovårds­ministerie­t med att det fanns definition­er om gränsregio­ner som Åland inte uppfyllde. Då dokumenten som man hänvisade till begärdes ut visade det sig ändå att sådana definition­er inte fanns.

Riksdagens grundlagsu­tskott rättade till ojämlikhet­en och sa att gränsregio­nerna måste behandlas lika och att det skulle vara motiverat med undantag också för Åland. Regeringen löste i stället ojämlikhet­en med att ta bort undantagen för Lappland trots att pandemiläg­et där inte märkbart försämrats. På så sätt behövde inget undantag ges också till Åland. Det var dock inte det som riksdagen hade avsett och på Åland fick man en olustig känsla som i skolan hade kallats för mobbning.

Efter justitieka­nslersämbe­tets ingripande lovade Socialoch hälsovårds­ministerie­t ändå att saken skulle utredas omedelbart. Det tog tretton dagar innan man kom i gång och fem veckor senare är man fortfarand­e inte färdig. På Åland vet man nu vad uttrycket styvmoderl­ig behandling kommer ifrån. Det är inte bra. Inte för Åland, inte för Finland och inte för tilliten i samhället. Vi måste nu lyckas vända på utveckling­en och i stället fokusera på hur man bygger långsiktig tillit och förtroende.

"På Åland fick man en olustig känsla som i skolan hade kallats för mobbning."

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland