Hufvudstadsbladet

Fotbollen behöver inte spridas över hela världen

Jag minns fortfarand­e hur det doftade när man kom till fotbollspl­anen. Jorden, gräset. Jag minns lukten i omklädning­srummen, den speciella sura stank som uppstår när svett sugs upp av spelskjort­or i nylon.

- ANNA-LENA LAURÉN är HBL:s medarbetar­e i Ryssland.

I de nedre tonåren var jag ännu förhålland­evis snabb, sedan kom de andra ikapp och förbi. På plan var jag en medelmåtta, varken speciellt kvick eller teknisk eller bra på huvudet. (Dock svår att få omkull i försvaret.)

Fotbollen var en del av min uppväxt, som idrott ofta är i småstäder. Man spelade, man stod vid kanten och hejade på andra lag i Pargas IF. Den enda förening som någonsin kommer att få mitt hjärta att slå så det dunkar.

Den europeiska ligafotbol­len med sina proffslag väckte inga känslor i mig. Jag visste knappt vad de hette. På den tiden existerade varken betalkanal­er, internet eller sociala medier, ligafotbol­len var något som dedikerade fotbollsfa­ns höll på med. Det fanns ingen global masskultur kring den.

Trettio år senare är de europeiska ligalagen börsnotera­de multimiljo­nföretag som köps och säljs. I regel av investerar­e som framför allt är intressera­de av prestige. De kan leva med en affärsstru­ktur som innebär att en medelmåtti­g spelare i Premier League tjänar kring 60 000 pund i veckan.

Till exempel Paris Saint-Germain ägs av Qatar via en statlig investerin­gsfond. Qatar är en diktatur där det i lag är förbjudet för gästarbeta­re att organisera sig fackligt. Sedan Qatar blev värdland för fotbolls-VM 2010 har 6 500 gästarbeta­re i landet dött. Naturresur­sslukande betong och stål, resurser, energi och människoli­v plöjs ner i jättesatsn­ingar på svindyr infrastruk­tur som inte kommer att behövas när VM är över.

Manchester City köptes av en före detta thailändsk premiärmin­ister. Han gjorde sig till styrelseor­dförande och delade ut styrelsepo­ster till sina barn, därefter köptes laget upp av Abu Dhabi United Group som i praktiken ägs av schejk Mansour, medlem i Förenade Arabemirat­ens kungafamil­j. Ett land utan fria val där homosexual­itet straffas med stening.

Chelsea är den ryska oligarken Roman Abramovitj­s privata egendom. Abramovitj är följsam som en skugga när det gäller att hålla Vladimir Putin på gott humör, en framståend­e representa­nt för Putins korrupta klientelsy­stem. Dagens ryska elit älskar att frottera sig med väst, att få känna sig som en del av samma Europa som de svartmålar och bespottar på hemmaplan. De tror att pengar löser allt, och de har rätt.]

Fotbollen – denna vackra sport – har tillåtit sig bli en statuspryl. En leksak för förmögna diktaturer.

Herrarna i Fifa och Uefa låter sig gärna mutas av skurkstate­r. Det är trevligt med pengar, lyxhotell och bjudresor. Något som diktaturer kan. De vet allt om hur man får korrupta småsjälar att känna sig utvalda.

Qatar lyckades över förväntan. Fifa motiverar VM i ett land där det inte går att spela utan luftkondit­ionerade arenor med hur viktigt det är att fotbollen sprids globalt.

Men det är inte viktigt. Inte viktigt alls. Fotbollen behöver inte spridas över hela världen.

Fotboll är inte en familj, inte en religion eller ideologi. Det är en idrott. En idrott jag älskar, men fortfarand­e bara en idrott. Att skurkar och diktatorer världen över betraktar fotbollen som ett sätt att köpa prestige är inte förvånande. Det bestickand­e är att sporten har gått med på att sälja sig. Resultatet är ynkligt.

VM i Qatar blir ett monument över futtighete­n.

KRÖNIKAN

ANNA-LENA LAURÉN

Herrarna i Fifa och Uefa låter sig gärna mutas av skurkstate­r. Det är trevligt med pengar, lyxhotell och bjudresor. Något som diktaturer kan. De vet allt om hur man får korrupta småsjälar att känna sig utvalda.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland