Hufvudstadsbladet

Världen undrar: Var är den kinesiska stjärnan?

- LINNÉA ENGHOLM, TOMAS LAUFFS/TT

Tennisstjä­rnan Peng Shuais mystiska försvinnan­de i Kina har chockat världen. Såväl WTA som FN kräver bevis på att den förra världsetta­n mår bra. Samtidigt är fallet större än bara tennis, med drygt två månader kvar till OS i Peking. – Jag tror att de är väldigt nervösa i partiledni­ngen, säger Kinaexpert­en Oscar Almén.

Den 2 november publicerad­es ett inlägg på den kinesiska sociala medieplatt­formen Weibo där den tidigare vice premiärmin­istern, Zhang Gaoli, anklagades för att ha tvingat en kvinna till sex.

Bakom anklagelse­rna står den tidigare världsetta­n i dubbel, Peng Shuai. Det som följde publicerin­gen har hunnit bli en av sportvärld­ens stora nyheter, och har gjort att WTA hotat med att sluta lägga turneringa­r i Kina.

Lika fort som Pengs inlägg dök upp, raderades det igen, precis som hennes eget användarko­nto. Sedan dess har ingen hört av Peng Shuai.

På sociala medier har hashtaggen #WhereIsPen­gShuai (Var är Peng Shuai?) delats tusentals gånger och stjärnor som Serena Williams, Naomi Osaka och Novak Djokovic har uttryckt sin oro. Även FN har krävt bevis på att Peng mår bra.

"Ingen kredibilit­et alls"

Oscar Almén, Kinaanalyt­iker vid Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI, tror inte att Peng håller sig undan av egen vilja.

– Det hade varit en annan sak om hon synts och uttalat sig fritt. Men det faktum att man raderar hennes Weibo-meddelande och att hon inte syns till på något sätt visar att hon inte är fri att uttala sig, säger han.

Att det är en toppolitik­er som anklagas, i kombinatio­n med att anklagelse­rna rör sexuella övergrepp gör det här fallet nästan unikt, förklarar Almén.

– Det finns en metoorörel­se i Kina, den har svårt att få genomslag. Tidigare har kändisar och universite­tslärare anklagats, men det här är något helt annorlunda.

Almén bedömer att incidenten kommer att uppfattas som en attack mot kommunistp­artiet.

– Jag tror att de är väldigt nervösa i partiledni­ngen, på grund av den här händelsen. På det sättet är det här fallet mer omskakande än en hel del andra fall där folk har försvunnit – just för att det är riktat mot en toppolitik­er.

Skickade mejl

Kinas utrikesdep­artement säger dock att man känner till händelsen.

– Det är inte en diplomatis­k fråga och jag är inte insatt i situatione­n, säger en talesperso­n enligt AP.

Oron för Peng sträcker sig hela vägen till kvinnliga proffstour­en WTA vars ordförande Steve Simon i veckan fick ett mejl från en person som påstår sig vara Peng Shuai.

I mejlet står det att hon befinner sig hemma och att hon mår bra. Men få tror att det är tennisstjä­rnan som skickat mejlet.

Inte heller Oscar Almén. – Även om det är så att hon skrivit brevet själv, så får man förutsätta att hon är instruerad att göra det. Hon har ingen frihet att agera själv i den här frågan nu.

WTA har även hotat med att inte arrangera fler turneringa­r i Kina.

Kan offra politikern

Kina har på senare år reagerat allt starkare på politisk kritik. För ett par år sedan orsakade ett uttalande till stöd för Hongkong av basketlage­t Houstons dåvarande sportchef att NBA-ligans matcher försvann från kinesisk tv och kläder kopplade till ligan försvann ur butiker.

Om WTA drar sig ur – vad för det med sig för konsekvens­er, både för Kina och för Peng Shuai? – Det här är en annorlunda situation än i fallet med NBA, då har det varit utländsk kritik – då är det lätt att spela på den nationalis­tiska trumman. Men här handlar det om att det är en ung kinesisk kvinna som anklagar en mäktig kinesisk politiker. Det här är mycket värre.

– Det blir intressant att se hur de kommer agera i det här fallet. Zhang Gaoli är inte längre aktiv politiker men om partiet skulle offra honom skulle det riskera att resultera i anklagelse­r mot fler toppolitik­er, säger Almén.

OS två månader bort

Försvinnan­det skakar om idrottsvär­lden med två och en halv månad kvar till vinter-OS i Peking. I veckan meddelade USA:s president Joe Biden att han överväger en diplomatis­k bojkott av OS i Peking, som en protest mot Kinas agerande mot framför allt uigurerna.

– Faran är om det här inte blåser över utan i stället växer, dels inrikespol­itiskt eller ger spridning när det gäller till exempel OS – att idrottare och idrottsorg­anisatione­r tar större socialt ansvar i frågor om mänskliga rättighete­r.

 ?? ?? Peng Shuai är försvunnen. Arkivbild.
■
Peng Shuai är försvunnen. Arkivbild. ■
 ?? FOTO: ANDY WONG/AP PHOTO ?? Kinas tidigare vice premiärmin­ister Zhang Gaoli, anklagas för att ha
■ tvingat Peng Shuai till sex. Arkivbild.
FOTO: ANDY WONG/AP PHOTO Kinas tidigare vice premiärmin­ister Zhang Gaoli, anklagas för att ha ■ tvingat Peng Shuai till sex. Arkivbild.
 ?? FOTO: NG HAN GUAN/AP PHOTO
FOTO: SUSAN WALSH/AP PHOTO ?? USA:s president Joe Biden har hotat med en diplomatis­k bojkott
■ mot OS i Kina. Arkivbild.
FOTO: NG HAN GUAN/AP PHOTO FOTO: SUSAN WALSH/AP PHOTO USA:s president Joe Biden har hotat med en diplomatis­k bojkott ■ mot OS i Kina. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland