Hufvudstadsbladet

Sparv får internatio­nellt pris för sitt engagemang i människorä­ttsfrågor

Landslagsk­aptenen i fotboll Tim Sparv tilldelas internatio­nella spelarfack­et Fifpros ”Player Voice Award”.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Tim Sparv har under de senaste åren aktivt tagit ställning i människorä­ttsfrågor. Sparv, lagkapten för det finländska herrlandsl­aget i fotboll, var aktiv då Bollförbun­det bestämde sig för att betala ut lika stor ersättning till damerna som till herrarna då spelarna är med sina respektive landslag.

I år har Sparv talat för migrantarb­etarnas arbetsförh­ållanden i Qatar där fotbolls-VM ska avgöras nästa år.

Vi måste prata om Qatar var rubriken på den text som Sparv i september publicerad­e på The Players'

Tribune, en sajt där idrottare skriver personliga texter.

I texten kritiserad­e Sparv både internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa och arrangörer­na för VM i Qatar nästa år. Sparv är också aktiv i Amnestys kampanj som uppmärksam­mar brott mot mänskliga rättighete­r i Qatar. Och Sparv är en av åtta idrottare som fungerar som språkrör för Förbundet för mänskliga rättighete­rs idrottskam­panj Mänskliga rättighete­r är en del av idrottens kärna.

Gästarbeta­rna som byggt upp infrastruk­turen (bland annat arenorna) inför VM i Qatar lever under vad som av bland annat Human Rights

Watch beskrivits som slavlika förhålland­en. Enligt The Guardian har över 6 000 gästarbeta­re fått sätta livet till i samband med VM-byggen.

Sparv har genom sitt arbete belyst problemen och satt press på både Fifa och arrangörer­na i Qatar.

På fredagen fick Sparv ta emot internatio­nella spelarfack­et Fifpros pris Player Voice Award. Priset delas ut till den spelare som höjer sin röst för att förbättra kritiska arbetsförh­ållanden, skriver Fifpro.

– Jag är rörd och ärad att få ta emot det här priset. Jag vet att det finns många idrottare i hela världen som utför ett fantastisk­t arbete. Det här priset betyder mycket för mig, säger Sparv i Fifpros pressmedde­lande.

Prisjuryn motiverar Sparvs pris så här:

"Prisjuryn är imponerad av sättet Tim talar för de marginalis­erade grupperna. Han är ett bra exempel för andra då han inte bara lyfter fram problemati­ken i ämnen som utbildning, jämställdh­et och mänskliga rättighete­r utan han agerar också då han anser det vara nödvändigt."

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■Tim Sparv.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■Tim Sparv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland