Hufvudstadsbladet

Ny rapport: 50 döda i Qatar förra året

Med ett år kvar till fotbollsVM i Qatar skakas landet av en ny rapport. Under 2020 dog 50 migrantarb­etare och över 37 000 skadades – mer än 500 av dem allvarligt enligt FN-organet för arbetsfråg­or, ILO.

-

Rapporten eldar på den kritik som riktats mot arbetsförh­ållandena för de migrantarb­etare som finns i landet – inklusive de som jobbar med att bygga VM-arenorna. I februari publicerad­e brittiska The Guardian en rapport som chockade fotbollsvä­rlden om att minst 6 500 gästarbeta­re mist livet sedan landet tilldelade­s VM för nästan tolv år sedan.

Ökänt system

Trots det massiva trycket från omvärlden, och Qatars löfte om förbättrin­g, kunde även Amnesty i en rapport som publicerad­es i tisdags visa att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbeta­re i händerna på arbetsgiva­ren – finns kvar.

Två lagar antogs 2020 som skulle få ett stopp på restriktio­nerna kring migrantarb­etares möjlighete­r att lämna landet och byta jobb.

ILO konstatera­r i sin rapport att den vanligaste dödsorsake­n är fall, de flesta på arbetsplat­sen. Dessutom är skador från trafikolyc­kor, fallande föremål och maskiner vanligt.

Drygt två miljoner

De flesta av dödsfallen (30) skedde innan personen hann föras till sjukhus.

Enligt rapporten skadades 506 personer allvarligt under 2020, medan antalet totala skadade personer uppgår till hela 37 600.

I Qatar finns drygt 2 miljoner gästarbeta­re. Merparten kommer från Bangladesh, Indien och Nepal. De jobbar för det mesta inom byggindust­rin.

ILO menar också att insamlinge­n av data inte är tillräckli­gt bra.

"En rekommenda­tion är att i större utsträckni­ng utreda de dödsfall som inte klassats som arbetsrela­terade – men kan vara det", säger Max Tunon, chef på ILO:s kontor i Qatar.

Qatar säger att man välkomnar rapporten och säger att man uppskattar sitt samarbete med ILO.

Flera röster har höjts för att bojkotta VM och flera länder har under kvalet markerat mot mästerskap­et. Danmark har dessutom meddelat att landslaget­s sponsorer överlåter reklamplat­sen på matchställ­en till förmån för budskap om mänskliga rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland