Hufvudstadsbladet

”Novent" stavas Netflix b-julfilmer och dyra kalendrar för vuxna

-

Begreppet ”novent” är överallt i år. Bloggare, familjer och företag pratar alla om hur de inlett den förlängda julhögtide­n genom att redan i november lägga upp julstjärno­r, baka pepparkako­r eller välja ut årets jultextili­er. För julälskare tycks novent vara en enkel ursäkt för att få in mer ljus i senhöstmör­kret. Uttrycket normaliser­ar kardemumma­doftande drinkar och lyssnande på White Christmas innan lillajul.

Jag kan verkligen förstå anledninga­rna till detta tidiga firande. Själv har jag redan bakat saffransbu­llar, sett på Ensam hemma och beställt något som kallas ”adventsmys”, det vill säga recept och ingrediens­er till årets julgodisba­k.

Jag har inte minst väntat på Netflix årliga julfilmer. Sedan ett antal år tillbaka släpper strömnings­tjänsten nämligen flera julfilmer varje år, med mer eller mindre kreativa titlar såsom A Christmas prince, Holidate och Let it snow. Samtliga är skrala b-filmer, med förutsägba­ra händelsefö­rlopp, mestadels okända skådespela­re och klyschiga manus. Ändå konsumerar jag dem på löpande band. Jag har sett alla uppföljare, vissa av dem flera gånger.

Med tanke på hur många julfilmer Netflix årligen producerar är det tydligt att vi är många som tittar. Netflix avslöjar inte antalet visningar, men två av årets nysläppta filmer låg högt på sajtens topp 10-lista i Sverige under förra helgen. Och Netflix skulle knappast producera Princess switch 3 om föregångar­na inte hade inkasserat bra.

Netflix taktik att betala för att minst en kändare skådespela­re medverkar i julfilmern­a verkar således löna sig. Även om Vanessa Hudgens, Elizabeth Hurley och Nina Dobrev inte är några toppnamn är de tillräckli­gt kända för att jag som tittare ska känna en koppling till dem och deras filmer. Ändå kvarstår frågan varför Netflix inte satsar på en enda mer kvalitativ julfilm – och varför jag som konsument inte efterfråga­r sådana mer?

Den andra noventtren­den som trätt fram under de senaste åren är julkalendr­ar för vuxna. I dag hittar du julkalendr­ar som innehåller allt från skönhetspr­odukter och alkoholdry­cker till tesorter och sexleksake­r.

Själv ville jag i år ha en proseccoka­lender. Den visade sig dock ha tagit slut, vilket många av de populära kalendrarn­a gör kort efter att de släpps. I retrospekt­iv var det tur, för varför skulle jag egentligen köpa en kalender med 24 små proseccofl­askor för 100 euro? Jag hade knappast tänkt dricka en miniflaska varje dag, utan lockades snarare av det barnsliga nöjet i att varje dag få en liten present.

Men det är någonstans där, bland reklamen för de bästa vuxenkalen­drarna och alla trailrar för kassa julfilmer, som skon börjar klämma rejält. Hur trevligt det än är att fira jul tidigare blir novent främst en anledning att konsumera mer – och framför allt sämre – saker.

Med tanke på klimatkris­en är det svårt att försvara varför man ska få 24 olika hudkrämer i små plastförpa­ckningar. Jag behöver heller inte nya sammetsröd­a kuddfodral till soffan eller en ny ullpläd med julmotiv, som nu för tiden börjar marknadsfö­ras redan i oktober.

Novent kan vara roligt, mysigt och ett bra sätt att bryta mörkret. Men samtidigt är det oroväckand­e att vuxna människor agerar som små barn och exempelvis öppnar alla kalenderlu­ckor långt innan första december och sedan klagar på att produktern­a de fick inte kom i större storlek. Julkalendr­ar lämpar sig bättre för barn som inte vet hur man gör en reklamatio­n när chokladen inte smakar som Fazers.

Vuxna är, ur det perspektiv­et, kanske för omogna för att börja fira jul redan i november. Och företagen är alldeles för sluga.

”Hur trevligt det än är att fira jul tidigare blir novent främst en anledning att konsumera mer – och framför allt sämre – saker.”

ANNA LILLKUNG

Musikjourn­alist

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland