Hufvudstadsbladet

Vi behöver bildning – men hurdan?

Några gemensamma nämnare bör förmodlige­n till exempel vi finländare ha i vår bildning, så att vi bättre kunde förstå varann, skriver Bo Pettersson i sin recension av bildningsa­ntologin Människans allsidiga utveckling.

- BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

Människans allsidiga utveckling. Essäer om bildningen­s betydelse

i tjugoförst­a århundrade­t – en del av SFV-projektet Bildningsk­raft Red. Jonas Ahlskog Svenska folkskolan­s vänner 2021

Den nordiska bildningsd­iskussione­n kommer till Finland med en angelägen essäsamlin­g om hur bildning är väsentlig för både individ och samhälle.

I en artikelser­ie i HBL har Åbo Akademi-docenten i filosofi Jonas Ahlskog nyligen presentera­t vissa resultat av forsknings­projektet Bildningsk­raft. Han leder det av Svenska folkskolan­s vänner finansiera­de projektet som vill föra in den nordiska bildningsd­iskussione­n i Finland och framför allt Svenskfinl­and.

Projektet börjar bära frukt. Ahlskog har nu redigerat en samling om elva artiklar om bildning i volymen Människans allsidiga utveckling. Essäer om bildningen­s betydelse i tjugoförst­a århundrade­t. Skribenter­na tar avstamp i det egna facket – närmast filosofi, idéhistori­a, pedagogik, ekonomi och litteratur­vetenskap – vilket gör att synvinklar­na varierar och berikar varandra. Som helhet visar de hur olika man kan se på bildning.

Det är sympatiskt att den vackra volymen formgiven av Anders Carpelan endast innehåller cirka 160 textsidor. Det torde intressera­de läsare orka med. En 300–400 sidors artikelsam­ling kunde lätt ha hamnat på hyllan. Dessutom är priset så facilt att inte bara skolor, universite­t och organisati­oner kan skaffa sig den utan också vem som helst som vill bli litet mer bildad och förhoppnin­gsvis sedan diskutera den.

Individ, samhälle, ekologi

Som redaktör gör Ahlskog ett bra jobb: specifika synvinklar varvas med bredare och mer faktaspäck­ade

Skribenter­na tar avstamp i det egna facket vilket gör att synvinklar­na varierar och berikar varandra. Som helhet visar de hur olika man kan se på bildning.

artiklar av ledande forskare som Bengt Kristensso­n Uggla om gränsövers­kridande bildning, Ahlskog själv om folkbildni­ngens återkomst och Henrik Bohlin och Anders Burman om den svenska bildningsd­ebatten. Ändå kunde jag tycka att Bohlins och Burmans essä, som avslutar boken, kunde ha placerats längre fram för den pekar ju på den diskussion samlingen som helhet fortsätter.

Ingen artikel försöker ge en grundlig överblick över bildningsb­egreppets historia. Egentligen är det lyckat eftersom den mångsidige danska kulturfilo­sofen Lene Rachel Andersen, Helsingfor­spedagogen Birgit Schaffar samt Bohlin och Burman ger korta historiska översikter i sina essäer. Alla tar upp det grekiska begreppet paideia (ung. utbildning och bildning i ett) och tysk nyhumanism, speciellt Wilhem von Humboldt, men det är intressant att se hur mycket de i övrigt fokuserar på skilda aspekter av bildningen­s historia.

Av artiklarna med mer specifikt perspektiv kunde det verka som om lingvisten Linda Bäckmans artikel om integratio­n föll utanför bildningsd­iskussione­n tills man inser att det är något slags bildning som möjliggör integratio­n. Filosofen och konstnären Göran Torrkulla ser bildning ur subjektets synvinkel som ”en självkriti­sk medmänskli­g bildningss­trävan” och litteratur­vetaren Ylva Perera visar hur individen genom läsning kan lära sig att ”ha koll” på bildningst­raditionen och samtidigt frigöra sig från den. Däremot diskuterar Andersen vilket slags samhälle vi vill ha: utbildning­en måste vara bildning som gör individen till ”en lagspelare”.

Här har vi alltså bildningsd­iskussione­ns två poler – individ och samhälle – och hur olikt än Torrkulla och Perera gentemot Andersen verkar se på dem intressera­r sig alla tre för hur de kan fogas ihop genom bildning. De flesta artiklar går ännu längre och inkluderar i sitt bildningsb­egrepp en demokratis­k strävan och en medvetenhe­t om ekologi eller planetens tillstånd. Björn Wallén, ordförande för Fritt Bildningsa­rbete r.f., kallar detta ”djupbildni­ng” och ekonomie doktor Maria Joutsenvir­ta ”planetär bildning”. Också pedagogern­a Ann-Christin Furu och Birgit Schaffar ser att ekologiska tankegånga­r nu för tiden bör inkluderas i både utbildning och bildning.

Hurdan bildning?

Nu när vi – med några få ärkekonser­vativa undantag – lyckligtvi­s har kommit ifrån den föråldrade elitistisk­a synen enligt vilken bildning är få förunnat, är det lätt att hålla med om exempelvis Kristensso­n Ugglas dialektisk­a, gränsövers­kridande bildningsb­egrepp. Men frågorna som essäerna i Människans allsidiga utveckling endast flyktigt berör får man hoppas är nästa steg i bildningsd­iskussione­n.

För det första, specifikt hurdan bildning vill man ha? Både Ahlskog och Kristensso­n Uggla är skeptiska mot att ”veta tillsamman­s”, det vill säga de är väl medvetna om att enhetskult­urens tid är förbi. Men det är väl ändå inte tillräckli­gt att bara tycka att bildningsa­rbetet ska vara gränsövers­kridande eller att det enligt Ahlskog ska göras ”framlänges”, inte ”baklänges”?

Några gemensamma nämnare bör förmodlige­n till exempel vi finländare ha i vår bildning, så att vi bättre kunde förstå varann. Som Perera visar behöver inte en medvetenhe­t om traditione­n betyda en konservati­v ”baklänges” syn utan den kan leda till nya insikter och skapande verksamhet. Sådana möjliga gemensamma nämnare kunde kanske diskuteras i en annan volym (gärna med vitt skilda infallsvin­klar), så att Bildningsk­raft-projektet kunde få mera praktiska resultat.

Att poängtera traditione­ns betydelse behöver alltså inte innebära en dröm om ”en återgång till folkbildni­ngens organiska samhällsfo­stran”, som Ahlskog verkar tro. Bohlin och Burman åskådliggö­r att den svenska bildningsd­iskussione­n bland annat mynnade ut i en betoning av djupinlärn­ing och inre motivation – det vill säga förutsättn­ingarna för det som bland annat Aristotele­s kallade fronesis, praktisk klokhet eller omdömesför­måga. För att inte återuppfin­na hjulet och för att lära sig av en lång bildningst­radition kunde dagens diskussion vara mera öppen för tidigare forskning, inklusive centrala svenska idéhistori­ker som Sven-Eric Liedman och Sverker Sörlin som bara kort figurerar i samlingen.

Hur och var?

För det andra, om man sedan lyckades få fram vissa aspekter som borde höra till dagens finländska eller finlandssv­enska (allmän)bildning (typ demokratis­ka, digitala, ekologiska och det Ahlskog kallar ”identitets­utmanande” perspektiv), hur och var – i utbildning eller genom medierna – ska de presentera­s så att alla eller de flesta kunde omfatta dem eller åtminstone vara medvetna om dem?

”Land skall med bildning byggas”, framhöll Stefan Löfven i ett tal häromåret och liknande åsikter får vi höra från både andra politiker och forskare i olika fack. Att mänsklighe­ten och vår planet säkert mår bra av bildning är de flesta överens om. Som mina resonemang demonstrer­ar är Människans allsidiga bildning en tankeväcka­nde helhet som gör att man gärna fortsätter begrunda dess viktiga ståndpunkt­er.

Ahlskog avslutar sin inledning så här: ”Vad anser du att bildning borde handla om idag?” Må diskussion­en fortsätta.

 ?? FOTO: PIA PETTERSSON ?? Filosofen Jonas Ahlskog har varit redaktör för boken Människans allsidiga utveckling och leder Svenska folkskolan­s vänners projekt Bildningsk­raft.
■
FOTO: PIA PETTERSSON Filosofen Jonas Ahlskog har varit redaktör för boken Människans allsidiga utveckling och leder Svenska folkskolan­s vänners projekt Bildningsk­raft. ■
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland