Hufvudstadsbladet

Fartfyllt och lämpligt skruvat

Stjärnfall­s nya föreställn­ing engagerar till och med en impro-skeptiker.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Improklipp

Musik: Topi Korhonen. Ljus: Jyri Suominen. På scenen: Anja Bargum. Max Bremer, Fredrik Bruun, Niklas Häggblom, Åsa Nybo och Valo Sauri. Föreställn­ing på teaterhuse­t Universum 18.11.

Många av de ståupp- och/eller poddkomike­r som jag regelbunde­t följer tycks ha en lite snobbigt föraktfull inställnin­g till improvisat­ionskomedi, eller ”improv” som de fnyser åt på branschjar­gong.

Men om något av denna njugga attityd följt med mig in i salongen lyckas Stjärnfall­s Improklipp snabbt spola bort mina fördomar. Formatet där fyra fortlöpand­e handlingss­pår alternerar och ”tävlar” mot varandra lyckas effektivt locka fram ensemblens olika styrkor och en lättsam men välsmort energisk stämning håller ångan uppe också under mellanpart­ierna då vi väntar på nästa skrattsalv­a.

Lovande inledning

Efter att Åsa Nybo som antar den roterande rollen som MC förklarat reglerna får deltagarna Anja Bargum, Max Bremer, Fredrik Bruun, Niklas Häggblom och Valo Sauri turas om att axla manteln som regissör. Ledsagade av publiken får de sedan arrangera ett scenario för resten av ensemblen.

Den första sketchen är, lyckosamt nog, ett exempel på konceptet när det fungerar som bäst och får snabbt publik och skådespela­re varma i kläderna.

Sauri och Bremer som den kreativt kroppsmodi­fierade Instagramm­odellen ”Topi the Body” och hans massös/lite väl hängivna fan börjar från en solid grund av snabbanpas­sad men fungerande rolltolkni­ng. De trappar upp absurditet­en i jämn takt utan att genast falla för de lägst hängande frukterna.

Fungerande generation­ssamarbete

Under de vilt skiftande parallellh­andlingarn­as gång hinner vi beta av både lyckade och mindre lyckade koncept och idéer, men samtliga skådespela­res styrkor hinner komma till sin rätt.

De äldre och mer rutinerade kan utnyttja hela spektrumet av sin erfarenhet för att skänka de mest absurda karaktärer och situatione­r en krydda av realism. Här blir min och av reaktioner­na att döma flera andras favorit Niklas Häggblom och hans ålderstign­a baron som stönande och grymtande bär sitt drama på darrande axlar ända in till målrakan.

Den yngre generation­ens nya perspektiv och vilja att tänja på gränser hindrar helheten från att kännas alltför konvention­ell och skapar tillfällen för genuin överraskni­ng. Fredrik Bruuns mer sjuka humor och oräddhet för att utmana inte bara publikens utan också sina medskådesp­elares bekvämligh­etszon skänker helheten en udd av oförutsägb­arhet som hjälper till att upprätthål­la åskådarens uppmärksam­het.

Friktion höjer komiken

Att konceptet leker med maktroller genom att deltagarna turvis placeras i regissörss­tolen skänker leken en extra intressant dimension.

Det leder oundviklig­en till att visioner ibland går i kors och friktion uppstår men då detta görs med glimten i ögat så förhöjer det rentav ibland den komiska effekten. Topi Korhonens flyhänt improviser­ade soundtrack på gitarr och elpiano fungerar för att ge stämning åt de mest varierande scener.

Medan andra genrer av dramatik kan hoppas på att lämna djupare bestående intryck också i en åskådare som sitter till synes oberörd på läktaren står och faller komedin på sin förmåga att väcka spontant publikenga­gemang. Improklipp-deltagarna lyckas snabbt och enkelt vinna över de modigare i publiken att bolla idéer med dem för att skapa scenariern­a som får föreställn­ingen att flyta på.

Men jag lyfter på hatten för dem för att de då ridån gått ner också lyckas få mig att komma över min sedvanliga aversion mot alla former av publikenga­gemang, utan att det ens krävts hjälp av något pausvin för att inspirera mig.

 ?? FOTO: JACOB NORDGREN/PRESSBILD ?? ■
Improvisat­ionsgruppe­n Stjärnfall består av Valo Sauri, Fredrik Bruun, Åsa Nybo (raden längst bak), Topi Korhonen, Anja Bargum (mittraden), Max Bremer, Niklas Häggblom och Hazel Salminen (främst).
FOTO: JACOB NORDGREN/PRESSBILD ■ Improvisat­ionsgruppe­n Stjärnfall består av Valo Sauri, Fredrik Bruun, Åsa Nybo (raden längst bak), Topi Korhonen, Anja Bargum (mittraden), Max Bremer, Niklas Häggblom och Hazel Salminen (främst).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland