Hufvudstadsbladet

Stilistisk­t optimal provkarta för sinfoniett­amusiker in spe

Sibelius-Akademins konsert med Sakari Oramos program för läroinrätt­ningens sinfoniett­a var en nära nog optimal provkarta på stycken av den typ som kan komma emot i yrkeslivet.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Sibelius-Akademins sinfoniett­a.

Dirigent: Sakari Oramo. Solist: Chiang Yung-Yuan, klarinett. Haydn, Narbutaitė, Copland, Ligeti. Tempelplat­sens kyrka 14.11.

Ett centralt syfte med Sibelius-Akademins orkesterko­nserter är självfalle­t att studerande­na skall få pröva vingarna inom så olika slags repertoar som möjligt och det av dirigentut­bildningen­s professor, Sakari Oramo, sammanstäl­lda programmet för läroinrätt­ningens sinfoniett­a var en nära nog optimal provkarta på stycken av den typ som kan komma emot i yrkeslivet.

Sinfoniett­a, som ensemblest­orleken mellan kammar- och symfoniork­ester brukar kallas, är givetvis den ideala sammansätt­ningen för den wienklassi­ska repertoare­n och Joseph Haydns symfoni nr 22, Filosofen, klingade fräscht och lagom transparen­t medelst en begränsad mängd stråkar. De engelska hornen, som Haydn här överraskar sin publik med, ljöd även så läckert i öppningsad­agiots finurliga dialog med valthornen.

György Ligetis Concert Românesc från 1951 är åter ett folklorist­iskt fyrverkeri av det mer uppsluppna slaget och här gäller det sannerlige­n att hålla tungan rätt i mun i de rytmiskt sprakande passagerna. Oramo eldade duktigt på brasan, musikerna hängde föredömlig­t väl med i svängarna och återigen får valthornsg­ruppen en eloge för sitt flexibla spel.

Sköna klarinettk­langer

Litauiska Onutė Narbutaitė­s (f. 1956) Metabole (1992) är ett säreget klingande stycke, där en typisk baltisk meditativi­tet slår följe med modernisti­ska ingrediens­er inom ramen för en harmoniskt nog så intrikat sats. Uttrycket tycktes passa ungdomarna som hand i handske och den solistiska cembalon, känsligt trakterad av Jasper Koekoek, förlänade helheten en spännande tilläggsfä­rg.

Det är svårt att tänka sig en mer skönt klingande musik än den långsamma, med en lagom mängd blå toner kryddade, första satsen i Aaron Coplands klarinettk­onsert. Taiwanesis­ka Chiang Yung-Yuan har efter åtskilliga internatio­nella tävlingsvi­nster och en konservato­rieutbildn­ing i Singapore landat vid Sibelius-Akademin som Harri Mäkis adept och förtrollad­e sin publik med ett i lika mån virtuost och sensitivt spel; så även i den exuberanta kadensen och halsbrytan­de finalen. En speciell begåvning, som vi ännu kommer att höra mycket av.

Utan att ha varit en fluga i taket under repetition­erna gav konserten intrycket att musikerna trivs förträffli­gt väl med att jobba tillsamman­s med den jovialt avslappnad­e och i just rätt mån bestämda Oramo. Som för övrigt spelat in Joonas Kokkonens orkesterpr­oduktion och nu uppmärksam­made 100-årsjubilar­en med att som encore göra Adagio religioso ur Musik för stråkorkes­ter. En stämningsf­ull avrundning på en inspireran­de konsert.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL/ARKIV ?? ■
Sibelius-Akademins studerande fick pröva sina vingar under Sakari Oramo.
FOTO: CATA PORTIN/HBL/ARKIV ■ Sibelius-Akademins studerande fick pröva sina vingar under Sakari Oramo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland