Hufvudstadsbladet

Studerande betalar själv kostnadern­a i valfria kurser

- BARBRO HÖGSTRÖM direktör, Svenska bildningst­jänster, Esbo stad

LÄROPLANER I HBL (Debatt 15.11) framför studerande från Mattlidens gymnasium flera frågor om den nya utvidgade läroplikte­n, den nya läroplanen och kostnader som anknyter till studierna.

Den nya läroplikts­lagen som också gäller utbildning efter den grundlägga­nde utbildning­en tillämpas för första gången på de läroplikti­ga som våren 2021 gick i årskurs 9, huvudsakli­gen födda 2005. Enligt paragraf 17 i den nya läroplikts­lagen är läromedel som behövs vid undervisni­ngen samt arbetsreds­kap, arbetsdräk­ter och arbetsmate­rial avgiftsfri­a. I regel är utbildning­en avgiftsfri, men avgifter kan tas ut för frivilliga verksamhet­er som kompletter­ar studierna, såsom resekostna­der för utflykter och inträdesav­gifter.

Studerande som deltar i valfria kurser som gammeldans­en eller kurser där till exempel resor ingår kommer även i fortsättni­ngen att själva stå för de eventuella kostnader kurserna medför. Läromedlen är avgiftsfri­a fram till slutet på det kalenderår då studerande­n fyller 20 år eller tills hen tidigare slutför en examen på andra stadiet, förutsatt att studierna framskride­r enligt den individuel­la studieplan­en. Det är inte möjligt att förlänga den avgiftsfri­a tiden. Studerande som inte slutfört sin grundlägga­nde utbildning, eller som har inlett sina studier på andra stadiet till exempel utomlands eller i en yrkesskola, innefattas inte av den utvidgade läroplanen.

Den utvidgade läroplikte­n påverkar avgifterna som tas ut för studentexa­men, så att de studerande som börjar gymnasiet hösten 2021 eller senare är berättigad­e till att avlägga de fem obligatori­ska proven avgiftsfri­tt. Närmare informatio­n om studentexa­men och examensavg­ifter finns på Studentexa­mensnämnde­ns webbplats.

En nationell läroplansr­eform har genomförts. I gymnasiet arbetar man för att övergången till den nya läroplanen är så smidig som möjligt för alla studerande, oberoende av om de studerar enligt den nya eller den gamla läroplanen.

Både den nya läroplikts­lagen och läroplansf­örnyelsen är lagstadgad­e nationella beslut som fattats av riksdagen, och som en enskild kommun inte kan påverka. Gymnasiets rektor och studiehand­ledare svarar gärna på de studerande­s frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland