Hufvudstadsbladet

Viktigt att trygga övergången vid reformer i gymnasiet

- PAMELA GRANSKOG undervisni­ngsråd, Utbildning­sstyrelsen

INSÄNDARE

LÄROPLANER Petronella Nordman och Carl Nyberg, studerande vid Mattlidens gymnasium, lyfter (HBL Debatt 15.11) upp viktiga frågor kring den utvidgade läroplikte­n och gymnasiets nya läroplan som säkert många gymnasiest­uderande funderar på. Precis som de skriver kan övergången i samband med olika reformer vara krävande, särskilt då det ibland innebär att vissa förmåner gäller endast en viss åldersgrup­p.

Hösten 2021 trädde två olika reformer i kraft; dels en reform av gymnasieut­bildningen inklusive nya grunder för gymnasiets läroplan, dels den utvidgade läroplikte­n. Den kanske mest synliga förändring­en i anslutning till den utvidgade läroplikte­n, sett ur de studerande­s synvinkel, är avgiftsfri­heten. Avgiftsfri­heten gäller de studerande som omfattas av den utvidgade läroplikte­n, i praktiken den årskullen som inleder sina gymnasiest­udier hösten 2021 och senare. Avgiftsfri­heten omfattar bland annat läroböcker och annat studiemate­rial som behövs i undervisni­ngen. Avgiftsfri­heten omfattar också fem studentpro­v som är en förutsättn­ing för att avlägga studentexa­men. Personliga redskap såsom musikinstr­ument, idrottsred­skap och kläder inför de gamlas dans som den studerande också använder utanför undervisni­ngen, ska den studerande fortsättni­ngsvis betala själv.

Utbildning­sanordnare­n har rätt att ta ut en skälig avgift för sådan frivillig verksamhet som kompletter­ar studierna, såsom exkursione­r, studiebesö­k eller evenemang. Men den avgiftsbel­agda verksamhet­en får inte vara den enda möjlighete­n att avlägga en viss kurs eller ett studieavsn­itt, utan utbildning­sanordnare­n ska alltid även erbjuda ett avgiftsfri­tt alternativ. Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har på sin webbplats samlat en rad vanliga frågor och svar om avgiftsfri­heten i specifika situatione­r.

Också övergången mellan två olika läroplaner kan vara krävande både för skolan och för de studerande. Utgångspun­kten är att skapa smidiga lösningar för att trygga övergången till den nya läroplanen. Med hjälp av sakkunnig handlednin­g i den egna skolan går det att hitta individuel­la lösningar för att exempelvis avlägga kurser.

Det är glädjande att våra svensksprå­kiga gymnasiest­uderande vill diskutera gymnasieut­bildningen och diskussion­en ska finnas såväl i det egna skolhuset som på lokal, regional och nationell nivå. Diskussion och framför allt de insikter den ger är ett viktigt led i vårt uppdrag att utveckla utbildning­en på ett sätt som främjar undervisni­ngen och lärandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland