Hufvudstadsbladet

Folkhälsan lägger ned sin genetiska klinik

Ekonomiska trångmål ligger bakom beslutet.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Folkhälsan­s genetiska klinik läggs ned vid årsskiftet. Orsaken är det sviktande ekonomiska understöde­t för klinikens verksamhet.

– Efterfråga­n på våra tjänster är fortsättni­ngsvis stor. Den främsta orsaken till nedläggnin­gsbeslutet är ekonomisk, säger Carina Wallgren-Pettersson, överläkare och docent i medicinsk genetik vid kliniken.

Det ekonomiska underskott­et har varit cirka 200 000 euro per år de senaste tre åren.

– Vi har haft ett tätt samarbete med till exempel Vasa centralsju­khus som har gett betalnings­förbindels­er till patienter som har konsultera­t oss. På Åland har Penningaut­omatföreni­ngen PAF stått för finansieri­ngen, säger Wallgren-Pettersson.

Styrelsen röstade för nedläggnin­g

Trots dessa betalnings­förbindels­er och understöd har pengarna inte räckt till för att upprätthål­la verksamhet­en.

– Folkhälsan vill inte betala för det ekonomiska bortfallet. Styrelsen valde att i stället avveckla den genetiska kliniken efter 25 års verksamhet, säger Wallgren-Pettersson.

Folkhälsan­s styrelseor­dförande Siv Sandberg vill inte öppna upp bevekelseg­runderna kring styrelsens beslut.

– Diskussion­en om den genetiska klinikens framtid har pågått en längre tid. Styrelsens beslut att lägga ned kliniken var enhälligt, säger Sandberg.

En av klinikens viktigaste finansiäre­r, Social- och hälsoorgan­isationern­as understöds­central Stea, omvärderad­e sin syn på klinikens verksamhet och drog tillbaka en del av det ekonomiska understöde­t redan 2018. Efter det har verksamhet­en gått på minus.

– Stea meddelade att de inte längre kan stödja den genetiska klinikens försäljnin­g av tjänster till specialist­sjukvården, men att de i stället kan stödja vår rådgivning, säger Georg Henrik Wrede, vd på Folkhälsan.

Vad innebär det här i praktiken?

– Det innebär att den medicinska diagnostik­en uteblir, men att vi fortsättni­ngsvis har en hälsovårda­re som ger vägledning och hjälper patienter med genetiska sjukdomar att söka vård.

Berednings­chef Niina Pajari på Stea bekräftar att Folkhälsan­s Förbund har lagt in en ansökan på 132 000 euro för klinikens rådgivning nästa år

Diagnostis­eringen uteblir

Folkhälsan­s genetiska klinik har hittills kunnat ge skräddarsy­dd rådgivning till svensksprå­kiga patienter som tampas med genetiska sjukdomar.

– Vi har kunnat hjälpa till med diagnostis­eringen av genetiska sjukdomar och därtill ge kundbetjän­ing på svenska. Den beredskape­n finns inte i alla centralsju­khus i de områden där det bor finlandssv­enskar, säger WallgrenPe­ttersson.

Enligt den genetiska klinikens uppgifter finns det cirka 8 000 sällsynta sjukdomar som är genetiskt betingade.

– Många av de patienter som har kontaktat oss har berättat att det har varit en stor lättnad att få en diagnos efter flera år av ovisshet. Att diagnostis­era sällsynta genetiska sjukdomar kräver specialkun­skap, säger WallgrenPe­ttersson.

Wrede understryk­er att det nu är upp till centralsju­khusen att se till att patienter med genetiska sjukdomar får den vård de behöver.

Enligt Wrede var det upplägget för den genetiska kliniken som helhet som inte motsvarade dagens kravbild.

– Man kan säga att verksamhet­en vid den genetiska kliniken var uppbyggd på ett sådant sätt att den inte uppfyllde dagens krav. Vi kan inte konkurrera med sjukhusen i utbudet på dessa specialise­rade medicinska tjänster, säger han.

Folkhälsan har tills vidare endast meddelat sina samarbetsp­artner om beslutet att lägga ned kliniken. Avveckling­en av klinikens verksamhet berör fyra anställda vid Folkhälsan. I de tidigare samarbetsf­örhandling­arna försvann tre tjänster vid kliniken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland